Majtényi nem írja alá a szerződéseket

2009.10.30. 11:34
Majtényi László nem írja alá a Klassz és a Neo FM frekvenciahasználati szerződését, de ez csak egy újabb gesztus, hiszen ezt az ORTT tagok közül bárki megteheti helyette. Az ORTT fideszes delegáltja szerint éppen itt az ideje, hogy Majtényi eltűnjön a testület éléről.

Az ORTT tegnap lemondott elnöke a Magyar Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, a rádiós frekvenciákra vonatkozó szerződéskötést éppúgy nem akadályozza, mint a döntéshozatalt, mert azt gondolja, "mindenki egye meg, amit főzött". Más kérdés, hogy Majtényi saját bevallása szerint nem fogja a szerződéseket aláírni, de ez csak puszta formalitás, hiszen a testület bármelyik tagja aláírhatja azokat az ORTT nevében, a megállapodás érvényességéhez egyetlen szignó is elegendő. Majtényi még november 30-ig aláírhatná a döntést, hiszen addig marad hivatalában, azonban ezzel a gesztussal is tiltakozni akar az országos analóg rádiófrekvenciákra kiírt pályázat végeredménye ellen.

"Természetesen elmegyek, és az igazat fogom mondani, ami törvényi kötelességem" - mondta arra a kérdésre, hogy mit tesz, ha valamelyik pályázó perbe hívja a két nappal ezelőtti döntés miatt az ORTT-t, és tanúként idézik meg.

"Teljesen fel vagyok szabadulva" - mondta a lelkiállapotára vonatkozó újságírói kérdésre. Közlése szerint nem bánta meg, hogy elvállalta a posztot, de ha tudja, hogy a tisztség mivel jár, valószínűleg nem így tesz.

Szalai Annamária örül, Vásárhelyi Mária borong

Időszerű volt, hogy lemondjon Majtényi László - reagált a hírre Szalai Annamária, a testület Fidesz által delegált tagja a Magyar Nemzetnek és a Magyar Hírlapnak.

A Magyar Nemzet pénteki számában megjelent cikk szerint Szalai Annamária azt mondta: Majtényi gyakran kívülálló értelmiségiként viselkedett, ahelyett, hogy valóban elnökként irányította volna a testületet. Szalai sok esetben együttműködött Majtényival, többek közt együtt léptek fel a kerskedelmi csatornák délutáni kibeszélőshow-iban elharapózó erőszak és szexualitás ellen, illetve az elnök és a Fidesz által delegált Szalai vétózták meg, hogy a kormánypárti delegáltak támogatása mellett csökkentsék a válságra hivatkozva az RTL Klub és a Tv2 koncessziós díját.

A Fidesz delegáltja Magyar Hírlapnak mindemellett még azt is hozzátette: Majtényi "olykor még a saját döntésétől is elhatárolódott". A nyilatkozatot lehozó egyik lap, a Magyar Nemzet szeptember közepéig egy cégcsoporthoz tartozott a most az egyik frekvenciát megnyerő Advenióval.

Végük

Vásárhelyi Mária szociológus a Népszabadságnak azt mondta a lemondás alapját képező ORTT-döntésről, hogy ezzel a testületnek vége. Szerinte az ORTT tagjainak "ez volt az utolsó dobásuk". A szociológus biztosra veszi, hogy az új kormány megszünteti a testületet.

Úgy vélte: az MSZP újra belement egy alkuba, amelyből vesztesként kerül majd ki. Szólt arról is, hogy ami történt, nemcsak az MSZP, hanem a demokrácia szempontjából is káros. Úgy fogalmazott: a két nagy párt tudatosan, együtt bomlasztja a jogállamot ezekkel az alkukkal, és ezzel a Jobbik malmára hajtják a vizet.

Hullámsáv

Az ORTT szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.  • Hírek
  • Hírek