Rádiópályázat: A Fidesz és az MSZP nem támogatja a vizsgálóbizottság létrehozását

2009.10.30. 19:29 Módosítva: 2009.10.30. 19:30
A Fidesz szerint a modern magyar médiatörténe legnagyobb mondvacsinált balhéja az országos analóg rádiófrekvenciák újraosztása miatt pártalkut kiálltani, az MSZP szerint az ORTT döntését pedig olyan lenne felülvizsgálni, mintha a független bíróság ítéletét nem fogadnák el a pártok. Az SZDSZ azért vizsgálóbizottságot akar.

A Fidesz szerint "demokráciához nehezen illő" Kóka János azon javaslata, hogy a parlament vizsgálódjon a rádiófrekvencia-pályázatok odaítéléséről, az MSZP pedig közölte: az ORTT döntései szuverének, tevékenységébe nincs lehetősége és joga senkinek sem beleszólni.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője pénteken nyílt levélben fordult Mesterházy Attila MSZP-s és Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőkhöz, akiktől azt kérte: a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen pártjuk támogassa, hogy soron kívüli döntéshozatallal állhasson fel az országos rádiófrekvenciák elosztása körül kirobbant vitát tisztázó bizottság.

Csak csinált balhé

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője "demokráciához nehezen illőnek" nevezte Kóka János vizsgálóbizottság-javaslatát. A politikus az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák odaítélése körüli polémiát "az újkori magyar médiatörténet egyik legnagyobb csinált balhéjának" nevezte.

Mesterházy Attila, az MSZP-frakcióvezetője pedig közölte: nehezen értelmezhető Kóka János javaslata. Mint mondta, az ORTT független médiahatóság, döntései szuverének; tevékenységébe nincs lehetősége és joga senkinek sem beleszólni. A szocialista politikus szerint az SZDSZ-frakcióvezetőjének javaslata olyan, mintha egy bírósági döntés megvitatására hoznának létre parlamenti vizsgálóbizottságot.

Lesújtó bizonyítvány

Az MDF szerint lesújtó bizonyítványt állít ki a magyar demokráciáról, hogy az ORTT elnöke pártpolitikai befolyás miatt érezte úgy, hogy kénytelen lemondani tisztségéről.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségének tagja pénteki közleményében azt írta: a Fidesz és az MSZP frekvencia-paktumot kötött, az MSZP megszavazta a Fidesz pártrádióját, a Fidesz pedig megszavazta az MSZP pártrádióját, és ezzel elvették az emberektől a zenét.

Megszavazták

Az ORTT szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg.

A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön