Árpád
-2 °C
3 °C

Helyi adóknak kedvezhet a Danubius és a Sláger halála

2009.11.01. 17:23 Módosítva: 2009-11-01 18:45:07
Tavaly 700 millió forintos bevételt hoztak a reklámügynökségek a helyi rádióknak. Abban bíznak, hogy ez most akár 25-30 százalékkal is emelkedhet.

A több mint kétszáz hazai helyi rádió a reklámbevételeik növekedését reméli a Danubius és a Sláger megszűnésétől. A két nagy kereskedelmi adó elhallgatásával hatalmas vákuum keletkezik a reklámpiacon, ezért az ügynökségek remélhetőleg a helyi rádiókhoz viszik a megrendeléseket - mondta a Független Hírügynökségnek Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (HEROE) elnöke.


A helyi rádiók vezetői kíváncsian várják, hogy a két új adó milyen formátummal rukkol elő, ha több lesz a beszélgetős műsor, akár jelentősen megváltozhatnak a hallgatottsági adatok is, ez pedig együttjárhat a reklámpiac átrendeződésével - mondta Radetzky András. Ha ez bekövetkezik, akkor a reklámügynökségek vélhetően sokkal óvatosabban nyúlnak majd a két új adóhoz, ez pedig a helyi rádiók malmára hajthatja a vizet. Az első hetekben az újdonság ereje biztos sok hallgatót generál majd, de csak néhány hét (hónap) alatt áll majd be a tényleges hallgatottság.


Az elnök szerint két profi kereskedelmi adó indul a Danubius Rádió és a Sláger helyén, nem pedig politikai beszélgetős műsorokon alapuló csatornák, ahogy azt a sajtóban beharangozták.

2008-ban a teljes rádiós reklámpiac 12 milliárd forintot tett ki, ebből 2 és fél milliárdos bevétel jutott a helyi rádióknak. Zömében a helyi vállalkozók reklámjaiból, de az ügynökségektől is összesen nagyjából 700 milliós megrendelés futott be a helyi adókhoz. A rádiós szakma most arra számít, hogy ez a 700 millió forintos bevétel emelkedik meg, akár 25-30 százalékkal is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?