Elkezdték felvásárolni az egyik nyertes rádió tulajdonosát?

2009.11.02. 15:51 Módosítva: 2009.11.02. 17:24
A nagyobbik országos frekvencián november közepétől új adót indító FM1-konzorcium mögött álló Econet részvényeinek húsz százaléka forgott ma a tőzsdén. A cégnek pénzre van szüksége, hogy elindítsa a rádiót, nemsokára kiderülhet, ki a befektető. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint csak kisbefektetők spekulációja áll a háttérben.

A Napi Online információi szerint elkezdték felvásárolni az Econetet, ami arra utal, hogy az analóg rádiófrekvencián nyertes FM1-konzorcium tulajdonosának irányításába új szereplők szólhatnak bele. Az biztos, hogy a cég papírjaiból több mint egymilliárd forintnyi fordult meg ma a tőzsdén, a teljes részvényállomány közel egyötöde, az Econet papírjai majdnem akkora forgalmat generáltak, mint a Mol részvényei.

Az Econet részvényeinek árfolyama egyébként az ORTT sokat támadott döntése, azaz szerda óta közel 60 százalékkal emelkedett, ami jól jelzi, hogy mennyire fontos befektetés a cégcsoportnak a Neo FM néven a Sláger Rádió helyén indítandó új adó.

A Napi Online szerint még nem egyértelmű, hogy ki a tőzsdén megforduló papírok eladója és vevője. A céget irányító Balázs Csabánál és a szintén tulajdonos Balco Holdingnál sincs ugyanis ennyi részvény. Mivel 8,8 millió papír cserélt gazdát, várhatóan hamarosan hivatalosan is be kell jelenteni a tulajdonszerzést.

Inkább sok spekuláns jött, mint egy nagy vásárló

A stratégiai, a rádiófrekvenciát elnyerő céget felvásárolni szándékozó befektető helyett inkább a papírt rövid távon érdekesnek tartó, néhány nap alatt elnyerhető haszonra vadászó kisbefektetőket, spekukánsokat lát a hétfői rekordforgalom mögött Szegner Balázs, az Equilor üzletfejlesztési igazgatója. A részvénypiaci szakértő hangsúlyozta: az Econet alapszabálya is védi a jelenleg irányító tulajdonosi kört, másfelől nehéz is megbecsülni, hogy mennyit is dob ténylegesen a cég értékén a rádiófrekvencia. Ezért az, hogy valaki a tőzsdén keresztül próbálná meg "átvenni" a céget vagy komolyabb hányadot szerezni benne, nem valószínű.

Ugyanakkor a napon belüli üzletre vadászó kisbefektetőknek vagy spekulánsoknak felkelthette az érdeklődését a papír, és arra is könnyű magyarázatot találni, hogy miért csak napokkal a frekvencia elnyerése után ugrott meg ennyire a forgalom: szerdán, csütörtökön és pénteken a papír küzdött a sávokkal, az előbb 15, majd pénteken 25 százalékra emelt maximális napon belüli értékmozgási korláttal. Jellemző, hogy a pénteki emelt limitet szinte azonnal a nyitás után elérte a papír (akkor is 90 forinton járt), márpedig hiába lettek volna vevők, ha az eladók ezután inkább vártak a legközelebb persze csak ma, hétfőn elérhető magasabb árfolyamra.

A mai ármozgás pedig már tükrözte is a gyors megtérülést váró befektetők szándékait: az ár 103 forintig is felszaladt, majd 84-re is leesett, hogy végül újra 90 forinton zárjon, így eladói és vételi oldalon is sokan profitálhattak az elmúlt napok mozgásából. A szakértő szerint a következő napokban várhatóan lassan elül a papírok iránti érdeklődés és folyamatosan csökken majd a forgalmuk.

Az Econet iránt szeptemberben, még a rádiós pályázat beadása előtt élénken érdeklődött a Wallis csoport, amely többek között a közszolgálati televízió székházát is építette. A Wallis hamar elállt az üzlettől, így az FM1-konzorcium tulajdonképpen úgy nyerte meg az országos analóg rádiófrekvenciákra kiírt pályázatot, hogy nem volt meg a szükséges tőkéje a csatorna elindításához és hosszú távú működtetetéséhez.

Az Index információi szerint míg az Adveniót a jobboldal támogatja, addig az FM1-konzorcium azért vonzó a baloldal számára, mert az amerikai tőzsdén jegyzett anyacéggel rendelkező Slágerrel vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által irányított Danubiusszal ellentétben sokkal lazább pénzügyi fegyelemnek kell megfeleljen. Erre utal az is, hogy a Hírszerző információi szerint a jobb- és a baloldal nyáron még támogatta volna a Danubiust és a Slágert, de csak azzal a feltétellel, ha a rádiók többségi tulajdona magyar cégek kezébe kerül.  • Tippek
  • Csok