Jolán
2 °C
4 °C

Perel a Sláger Rádió, itt marad a Danubius

2009.11.03. 14:51 Módosítva: 2009-11-03 18:32:31
Hétfőn beadta a keresetet a Sláger Rádió, kérdés, el tudja-e érni, hogy új pályázatot írjanak ki, vagy csak évek múlva lesz vége a pernek, amikor az új rádiókat már bevezették a piacra. A Danubius még nem döntötte el, hogy perel-e, viszont nem vonul ki a magyar piacról.

Bírósághoz fordult a Sláger Rádiót működtető társaság az országos kereskedelmi rádiós pályázat eredménye miatt - közölte a társaság vezérigazgatója. Heal Edina, aki pár órával a médiahatóság múlt szerdai döntéshozatala után már jelezte, hogy perelni fognak, közölte: hétfőn be is adták a keresetet.

Az Index információi szerint a Sláger a nyertes rádiók üzleti tervét támadja, és valószínűleg ugyanazt az érvelést fogja a bíróság előtt kifejteni, amit Majtényi László, az ORTT lemondott elnöke is képviselt. Eszerint bevételük ilyen magas százalékát koncessziós díjként a rádiók akkor sem tudnák befizetni, ha a sales house rendszert alkalmaznák, mivel az alacsony bevételek mellett a kiadásaikra nem jutna elég pénz, feltéve, ha nyereséggel akarnak működni. Az ORTT kiírása kifejezetten gazdasági alapokon működő rádiókról szólt. (A sales house rendszer alapján a rádiók egy másik cégnek adják el nyomott áron a hirdetési idejüket, amely magas haszonkulccsal adja tovább, így a profit ott képződik, a rádió bevétele alacsony marad. Vagyis a bevétel 50 százalékát kitevő koncessziós díj sem lesz több a minimumként előírt 350 milliónál. A baj csak az, hogy ebben az esetben a rádióknak papíron a fennmaradó ötven százalékból kéne finanszírozniuk működésüket.)

Úgy tudjuk, a Sláger megpróbálja elérni, hogy formai okokra hivatkozva több pályázatot érvénytelenítsen a bíróság, így a többi között felmerülhet a másik frekvenciát elnyerő Advenio kizárása is, amiért nem csatolták pályázatukhoz azt a nyilatkozatot, miszerint lemondanak a cégcsoporthoz tartozó nem országos rádiójukról, a Lánchídról.

Ezzel a Sláger azt érhetné el, hogy a bíróság a sok formai hiba miatt új pályázatot írjon ki. Kérdés persze, hogy a bíróság megsemmisíti-e egyáltalán az ORTT döntését, ha kiderül, hogy szabálytalan volt a pályázati eljárás. A bírósági eljárás évekig eltarthat, a pernek pedig nincs halasztó hatálya, vagyis ahogy az országos televíziós frekvenciákra kiírt pályázat esetében is, a bíróság legfeljebb kártérítést ítélhet meg. (A TV3 tulajdonosa támadta 1997-ben a pályázatot, amit az RTL Klub és a Tv2 nyert meg, majd amikor kiderült, hogy a per végkimenetelétől függetlenül nem valószínű, hogy frekvenciát kap, kivonult a piacról, eladta a két országos adónak a kábelcsatornát)

Hálózatot építenek

A Danubius Rádió tulajdonosai vizsgálják annak lehetőségét, hogy az adó regionális frekvenciákon működjön tovább országos jogosultságának elvesztése után.

Azon kívül, hogy "nem zárkóznak el" ettől a megoldástól, Földes Ádám vezérérigazgató azt nem akarta elárulni, hogy a Sláger Rádióhoz hasonlóan perre mennek-e a médiahatóság előző heti döntése miatt; csupán annyit mondott: részleteket egy-másfél hét múlva hoznak nyilvánosságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?