Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emir Kusturica kidobta a horvát tévéseket

2009.11.06. 14:17 Módosítva: 2009-11-06 14:17:17
Kidobta a horvát televízió forgatócsoportját Emir Kusturica világhírű szerb filmrendező, mert provokatívnak és rosszindulatúnak érezte a riporter kérdéseit.

A Mecavnik hegyen felépített, szállodaként is működő etnofalujában, Drvengradban kereste fel a rendezőt a zágrábi Vasárnap kettőkor műsor stábja, majd fél óra múlva már távoztak is a kazetta nélkül.

emil1

A horvát riporter szerint Kusturica válogatatlan szavakkal szidalmazta, erőszakkal magánál tartotta a rögzített anyagot tartalmazó kazettát, és kidobta őket. A rendező viszont azt mondja a szerb médiának, hogy miután ingerülten reagált a kérdésekre, a stáb maga távozott, és felejtette ott a kazettát, amit utánuk fog küldeni Zágrábba.

A töredékes riportról annyi derült ki, hogy Kusturica annál a kérdésnél lett ideges, amikor a riporter Aleksandar Stankovic a néhai Slobodan Milosevichez fűződő viszonyáról faggatta, felidézve, hogy Szarajevó szerb blokádja idején békésen whiskyzett a diktátorral. Kusturica korábban sem tagadta, hogy egyidőben híve volt Milosevicnek, de az a kijelentés is tőle származik, hogy a politikus egy vegyesbolt irányítására se lett volna alkalmas, nemhogy egy országéra.

emil

A horvát riporter az első ingerült reagálás után is tovább erőltette a milosevici szálat. Felidézte Kusturicának azt az évekkel ezelőtti kijelentését, miszerint megindító volt látni, ahogy Milosevic a hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalóterméből csókot küldött a feleségének. A kérdése pedig az volt, hogy következő filmje forgatási helyszínén, Izraelben arról akar majd beszélni Kusturica, hogy milyen megindító volt az a figyelem, amit Adolf Hitler a berlini bunkerben Eva Braun iránt tanúsított.

Kusturica kérdéssel válaszolt, afelől érdeklődött, hogy miért nem beszélgetnek inkább a délszláv háború idején Horvátországban szerbeket gyilkoló horvát légiósokról. Néhány további kérdés után szakította félbe az interjút. Arról, hogy a horvát televízió, ha megkapja, leadja-e a töredékes riportot, arról a műsorvezető nem nyilatkozott.