Emir Kusturica kidobta a horvát tévéseket

2009.11.06. 14:17 Módosítva: 2009.11.06. 14:17
Kidobta a horvát televízió forgatócsoportját Emir Kusturica világhírű szerb filmrendező, mert provokatívnak és rosszindulatúnak érezte a riporter kérdéseit.

A Mecavnik hegyen felépített, szállodaként is működő etnofalujában, Drvengradban kereste fel a rendezőt a zágrábi Vasárnap kettőkor műsor stábja, majd fél óra múlva már távoztak is a kazetta nélkül.

emil1

A horvát riporter szerint Kusturica válogatatlan szavakkal szidalmazta, erőszakkal magánál tartotta a rögzített anyagot tartalmazó kazettát, és kidobta őket. A rendező viszont azt mondja a szerb médiának, hogy miután ingerülten reagált a kérdésekre, a stáb maga távozott, és felejtette ott a kazettát, amit utánuk fog küldeni Zágrábba.

A töredékes riportról annyi derült ki, hogy Kusturica annál a kérdésnél lett ideges, amikor a riporter Aleksandar Stankovic a néhai Slobodan Milosevichez fűződő viszonyáról faggatta, felidézve, hogy Szarajevó szerb blokádja idején békésen whiskyzett a diktátorral. Kusturica korábban sem tagadta, hogy egyidőben híve volt Milosevicnek, de az a kijelentés is tőle származik, hogy a politikus egy vegyesbolt irányítására se lett volna alkalmas, nemhogy egy országéra.

emil

A horvát riporter az első ingerült reagálás után is tovább erőltette a milosevici szálat. Felidézte Kusturicának azt az évekkel ezelőtti kijelentését, miszerint megindító volt látni, ahogy Milosevic a hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalóterméből csókot küldött a feleségének. A kérdése pedig az volt, hogy következő filmje forgatási helyszínén, Izraelben arról akar majd beszélni Kusturica, hogy milyen megindító volt az a figyelem, amit Adolf Hitler a berlini bunkerben Eva Braun iránt tanúsított.

Kusturica kérdéssel válaszolt, afelől érdeklődött, hogy miért nem beszélgetnek inkább a délszláv háború idején Horvátországban szerbeket gyilkoló horvát légiósokról. Néhány további kérdés után szakította félbe az interjút. Arról, hogy a horvát televízió, ha megkapja, leadja-e a töredékes riportot, arról a műsorvezető nem nyilatkozott.