Aliz
6 °C
14 °C

Hitelesebb és pontosabb lett az igazság

2009.11.06. 13:42
Több mint ötezer hangos filmhír vált nyilvánossá november 5-étől a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán. Szabadon böngészhető a magyar történelem 1931 és 1943 között.

November 5. óta szabadon hozzáférhető a magyar hangos filmhíradó első 12 évét tartalmazó gyűjtemény. A Neumann Nonprofit Kft. tegnap indította el a Filmhíradók Online weboldalt, amely az 1931 és 1943 közötti időszak Magyar Világhíradóinak több mint 5000 hangos filmhírét mutatja be a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából. Az Index-olvasó már észrevételezhette a fejleményt, hiszen csütörtökön több bloghus blogger is élt a lehetőséggel, élesített filmhíradós bejegyzéseket.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) által felújított és digitalizált Magyar Világhíradók képezik a Neumann által üzemeltetett Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) első különgyűjteményének alapját. Az összesen több mint 63 órányi különleges filmkincs most először kerül teljes egészében feldolgozva, korlátozás nélkül és ingyenesen a nagyközönség elé.

A hírfolyam 5183 darabja aprólékos képet nyújt a 20. század történelmi fordulatokban leggazdagabb egyik korszakáról, olvasható a Neumann közleményében. A bejátszásokban feltűnik az utca embere, egy-egy hétköznapi hős, a bulvárhírek főszereplői már akkor is filmsztárok, sportolók, művészek vagy újszülött oroszlánbébik voltak.

A korszak második felében egyre több a politikus, uralkodó, arisztokrata és katona a hírekben. Ahogyan az idő előrehaladtával ritkulnak a nemzetek közötti barátságos labdarúgó-mérkőzéseken forgatott tudósítások, úgy nyernek teret a légvédelmi gyakorlatokról, hadászati fejlesztésekről szóló beszámolók, amelyeket később a világháború nemzetközi frontjairól érkező jelentések váltanak fel.

Az ezredik, jubileumi kiadást a hangját a híradóknak kölcsönző, nyilas kollaborációért később elítélt Kiss Ferenc így vezeti fel 1943 tavaszán: "Hitelesebb és pontosabb lett az igazság e képes krónika által: hitelesen és hűségesen bizonyítja a magyar életet, vitézséget, munkát, jókedvet a késő unokáknak. Ez a képes krónika elmondja nekik, hogyan emelt föl minket e mélyből az igazság."

"A filmhíradó nemcsak a korszak eseményeiről tudósít, hanem annak látásmódjáról, értékeiről és problémáiról is: milyenek voltak a boldog békeidők, hogyan haladt a háború felé az ország, mi volt ebben a nyilvánosság szerepe. Az archívum megőrizi, ami ránk maradt, így biztosítunk lehetőséget az utódoknak arra, hogy értékeljék mindazt, amit mondani akartak magukról az elődök. Egy archívum nem ítélkezik, hanem megteremti a tanulás, értékelés lehetőségét" – mondja Kitzinger Dávid, a Neumann Kft. ügyvezető igazgatója.

A filmekhez mindenki hozzáférhet. A világhíradók gyűjteménye részletes leírással rendelkezik: az online adatbázisban témák, személyek, helyszínek és nyelvek szerint rendezhetők és szűrhetők a mozgóképes tartalmak, a feldolgozás során oktatási és történettudományi kulcsszavakat is kaptak a bejátszások, sőt az elhangzó szöveg minden egyes szava is kereshetővé vált.

Az oldal látogatói flash-lejátszó segítségével jó minőségben tekinthetik meg a felvételeket. A filmhírek kommentálhatók és szabadon kulcsszavazhatók is a regisztrált felhasználók által. Bármelyik filmhírt egyszerűen beágyazhatják saját honlapjukba vagy blogjukba, és könnyen megoszthatják őket e-mailben és a közösségi oldalakon is. A Filmhíradók Online anyagainak felhasználása oktatási, kutatási és közismereti célokat szolgálhat. Az üzleti célú felhasználás kizárólag az MNFA engedélyével lehetséges. Innen lehet elindulni a történelem felé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?