Natália
1 °C
7 °C

Médiatörvényt sért három perelt szerződés

2009.11.06. 10:49 Módosítva: 2009-11-06 10:49:12
A médiatörvény megsértése mellett a jó erkölcs sérelmének megállapítását is kéri a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnöksége szerdai döntés után a köztévé három szerződése miatt. Ezek ellen semmisségi pert indít.

A Társulat című műsor szerződései közül négy esetben a jó erkölcs, kettőben törvény sérelmének megállapítását, az Örökös esetében két szerződés kapcsán a jó erkölcs megsértését, egynél törvénysértés megállapítását kérik. Míg a Csináljuk a fesztivált című produkciónál hét-kettő ez az arány, közölték a három irat alapján, amelyek szerint az MTV mellett a műsorok gyártóit is bíróság elé citálják.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény értelmében a kuratórium elnökségével kell jóváhagyatni a 300 millió forintosnál nagyobb értékre szóló szerződéseket, s noha a perelt pontok egyenként nem lépik túl ezt a határt, a testület szerint "tartalmilag egy egységet alkotnak", így egybe kellett volna ezeket számítani.

Az információ szerint a jó erkölcs sérelmét arra alapozzák, hogy a háromszázmilliós korlát megkerülését szolgálták a pár napos eltéréssel, ugyanabban a tárgyban kötött szerződések. Mindhárom esetben kérik a bíróságot, hogy kötelezze a köztévét és szerződő partnerét arra: készítsenek és nyújtsanak be "tételes és mindenre kiterjedő pénzügyi elszámolást" és azt haladéktalanul mutassák be a kuratórium elnökségének, hogy az dönthessen az "esetleges további jogi lépésekről".

Szerdán döntött úgy egyhangú szavazással a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, hogy polgári peres eljárásban kéri, nyilvánítsák semmisnek a másfél éve vitatott szerződéseket. Több tag tájékoztatása szerint nem kapott többséget az az indítvány, hogy büntetőeljárást kezdeményezzenek az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?