Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A 168 Óráról mondtak le a legtöbben

2009.11.11. 10:56 Módosítva: 2009-11-11 10:56:28
A válságmentes tavaly nyári adatokhoz képest a hetilapok közül a közéleti 168 óra (-17,8%) és a bulvár Best (-11,6%) bukott a legnagyobbat a Matesz nemrégiben nyilvánosságra hozott harmadik negyedévi adatai szerint. A hetilapok piacán a Szabad Föld és a Story vásárlói voltak a leghűségesebbek újságukhoz.

Idén tavasszal a közéleti hetilapok körében 10,5 százalékos veszteséggel (Heti Válasz) még első helyet lehetett elérni, az ilyen arányú veszteség viszont a 3. negyedévre már majdnem nyereségnek számít. A legtöbb vásárlóját (-17,8 százalék) egy év alatt a 168 Óra vesztette, amiből idén júliustól szeptemberig már csak 23,3 ezer fogyott átlagosan az újságosoknál. Őket követi a Magyar Demokrata, aminek összes értékesített példányszáma tavaly még 21,4 ezer volt, idénre 17,9-re zsugorodott (-16,4 százalék).

A Heti Válasz az idei év első negyedéves eladási adatai szerint vezette a vesztesek toplistáját, de a harmadik negyedévben tovább rontott mutatóin (19,1 ezer eladott példányszám); a 11,2 százalékos visszaesés a harmadik helyre elegendő. A HVG-nek sem megy jól, a tavalyi 85,8 ezerhez képest 9,2 ezerrel adtak el belőle kevesebbet az idei nyáron (-10,7 százalék), és a Figyelő is elvesztett 1,4 ezer vásárlót (-10,4 százalék) a tavalyi 13,6 ezerből.

A vidék hetilapja bukott a legkevesebbet a közéleti lapok közül, 6,6 százalékos veszteséget kell elkönyvelnie, viszont továbbra is ebből a lapból fogy el a legtöbb az országban, 104,4 ezer hetente. Az Élet és Irodalom és a Magyar Narancs helyzetéről nincs információ, ezek nem auditáltatják magukat a Matesszel.

A bulvárnapilapoknál megfigyelhető bővülés (8 ezerrel többen vették a Borsot) a bulvárhetilapokra kevésbé jellemző, mindegyikük vesztett többet-kevesebbet a válság egy éve alatt. A Storyból még így is 273 ezret adnak el hetente (-4,9 százalék). A Hot! részben a hetilappiac Borsa, sikerült visszatornáznia magát; az idei év első negyedében még csak 83,5 ezret adtak el belőle, idén nyáron már 95,2 ezer fogyott. Kiadója így boldog lehet, mert a tavaszi 17 százalékos veszteséghez képest már csak -5,4 százalékon állnak.

Egy év alatt a legtöbb vásárlót (18 ezer) a Best vesztett, idén nyáron csak 136 ezer fogyott belőle, így a bulvárhetilapok piacán ez szenvedte el a legnagyobb veszteséget (-11,6 százalék).