Árpád
-2 °C
3 °C

2010-től jön a nyilas filmhíradó

2009.11.12. 10:27 Módosítva: 2009-11-12 10:27:49
A Nemzeti Vizuális Adatbázis (NAVA) a régi magyar filmhíradók oldalának elindításával rátalált a módszerre, hogyan adhat használható tartalmat az internetező tömegeknek. A vezető reméli, a közönség elég érett a kommentár nélküli történelmi dokumentumok értelmezésére.

Megdöbbentő felfedezést tettem a régi magyar filmhíradókat bemutató szájton szörfölve. Rákkattintottam az 1932-es szépségkirálynő-választás linkjére, egyszer csak megjelent a képernyőn Lampel Ica, és félénken bólogatott a díszes publikum felé. Aztán találomra beírtam a keresőbe, hogy oázis, mire peregni kezdtek Almásy gróf expedíciójának képei arról, ahogy a bátor felfedezők megtalálnak egy rég elfeledett oázist, ahol egy csomó ember lakik már évezredek óta.

Aztán a legvadabbakra felkészülve egy tagre böktem, az építészetre, mire a találatok közül megnézhetem, hogy nézett ki a Tabán a harmincas években.

Nem az volt a furcsa, hogy az oldal működött: lehetett embedelni, keresni, a filmek gond nélkül lejöttek. Mindez alap az internetes bizniszben. Hanem az, hogy a filmhíradós oldal állami beruházás, márpedig a friss kéziszótárok szerint az állami beruházás állandó szóösszetétellé vált, melynek jelentése:

Állami beruházás: Mutyizás; Sumákolás. Jó üzletet üt nyélbe; Kedvező áron továbbad.

Pl:- Csodás ez a Lexus, Bélám, hitelt kellett felvenni, vagy állami beruházás? - Karcsikám, töltsél ki még egy Unicumot a szövegelés helyett.

Külön érdekes, hogy a filmhíradós oldalt az a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) hozta létre, amely eddig jelentős állami pénzekből egy kívülről láthatatlan, csak néhány könyvtárból és iskolák poros tanárijaiból használható látszathálózatot hozott létre, ahol hetes késéssel nézhettük meg a tévék műsorát. (A témában összecsaptunk egy általános iskolai tanári karral is, olvassa el.)

Valószínűleg nem mutyiról van szó, és igaz a NAVA magyarázata, miszerint a szerzői jogi kérdések miatt a tévék és filmek archívumát nem könnyen lehet nyílt, korlátlanul hozzáférhető rendszerré formálni. Ha viszont ez a helyzet, akkor hiba több milliárd forintot tolni egy éppen ilyenektől működő vállalkozásba. Mintha az állam finanszírozná a perpetuum mobile-tervezést, amelyről a részt vevő munkatársak minden alkalommal elmondják, hogy éjt nappallá téve dolgoznak, de speciel köztudott, hogy az örökmozgó nem létezik.

Vagy ha nem is ilyen lehetetlen a helyzet, azért célszerűbb lett volna a jogi környezetet tisztázni, és utána vágni bele a nagy erőforrásokat felemésztő projektbe, mert fordítva csak a Kormányzati negyed esetében történt, és az is milyen nagy siker lett.

A NAVA tavaly aztán néhány milliós jogi költségekkel lehetővé tette, hogy 77 régi magyar filmet két héten keresztül elérhessenek a látogatók, és a projekt meglepő sikerrel zárult. Ez adta az ötletet, hogy egyéb tartalmakat is elérhetővé tegyenek az interneten, ha már úgyis hatalmas összegeket fordítanak digitalizálásra.

Embed, Facebook, Twitter

A NAVA november 5-től feltöltötte az 1931 és 1943 közt készült filmhíradókat, taggelte, kereshetővé tette azokat, egyszóval felhasználóbarát rendszert hozott létre, és meglepetéssel konstatálta: öt nap alatt 150 ezer letöltést hozott az oldal.

A filmek beilleszthetőek a közösségi szájtokra, így könnyen eljuthatnak a saját közönségükhöz. Azaz kifejthetik azt a hatást, amire az egészet kitalálták.

„Az alapelvünk, hogy nincs válogatás – mondta a NAVA-t vezető Neumann Nonprofit Kft. igazgatója, Kitzinger Dávid. – Ez egy forrásgyűjtemény, amit mi nem szelektálunk. Reméljük, hogy az emberek tudják értelmezni és használni a látottakat.”

A kijelentés nemcsak arra utal, hogy a filmhíradó-történelem kényes korszaka került fel először. A világháború előtti és alatti híradások értelmezése érett nézőt feltételez. A megfelelő használat ugyanakkor arról is szól, hogy a látogatók nézzék és beillesszék, de ne próbálják meg letölteni a filmeket. Azok ugyanis a Filmarchívum tulajdonában vannak, amely állami cég költségvetésének nagyobb része filmjeinek kölcsönzési díjaiból folyik be. A Filmarchívum reményei szerint azzal, hogy nyitottabbá válik a gyűjtemény, szaporodhatnak az üzleti megrendelések is. De tartanak az ellenkezőjétől is, így a most elindult oldal kísérlet is.

Ha beindul az értelmes párbeszéd, és működik a szabad elérés politikája, akkor tovább bővítik a gyűjteményt. Már folyik a következő 20 év filmjeinek feldolgozása, 2010-re láthatóak lesznek a nyilas filmhíradók, mondta Kitzinger.

A NAVA-igazgató érdekesnek találta a filmhíradók sikerét, amelyek már régóta elérhetőek az oldalukon. Igaz, nem voltak feldolgozva, tagelve, és nehézkesen kezelhető fájlformátumban gubbasztottak az oldalon.

Így a NAVA kísérlete választ adott arra is, hogy az emberek jobban szeretik azokat a szolgáltatásokat, amelyeket könnyű használni, de elfordulnak a körülményes és barátságtalan rendszerektől, mint ahogy nem szeretik a porszívót, ami ráz, vagy a pincért, aki beleköp a levesbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?