Az SZDSZ is az MTV-alelnök fejét akarja

2009.11.17. 15:18
Az MTV kuratórium szabad demokrata delegáltjai szerint ugyanannyi pénzt kell adni az MTV-nek jövőre is, mint idén, de cserébe feltétel nélkül le kell mondania Medveczky Balázs megbízott ügyvezető alelnöknek.

Haladéktalanul és feltétel nélkül távozzon Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke, javasolta kedden közleményben a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének két SZDSZ által delegált tagja.

Kozák Márton és Rajk László "a Magyar Televízió pénzügyi és vezetési válságának megoldását két összetartozó, egymást követő lépésben" látja kivihetőnek; másik elemként azt említik, hogy az MTV 2010-es finanszírozása "ne térjen el nagyságrendileg az előző évekétől". Vagyis Medveczky távozásáért cserébe az MTV mégis kapja meg azt a 7,5 milliárdot, amit a jövő évi költségvetés elvonna az intézménytől.

Az "általános bizalomhiánytól" övezve tevékenykedő ügyvezető, Medveczky Balázs "legitimitásának egyetlen forrása a médiatörvény gyatrasága". Irányítása alatt a cég rosszul reagált az általános gazdasági válság kihívásaira, és "az ügyvezető alelnök elviselhetetlen tehertétellé vált az intézmény számára. Személye nem köthető össze a közszolgálatiság, a sajtószabadság vagy a pártatlan tájékoztatás ügyével" - írják.

Javaslatuk második eleme kapcsán arról írnak: az MTV finanszírozása a médiatörvény alapján - a többi közmédiummal ellentétben - megoldhatatlan, ezt fölismerve az utóbbi években az Országgyűlés az MTV kuratórium céltámogatása címen juttatta a működéshez szükséges forráshoz a köztévét.

"Tudjuk, hogy a válság hatásai alól a Magyar Televízió sem vonhatja ki magát, de azt javasoljuk, hogy az elvonás maradjon az ésszerűség és az indokolhatóság határain belül" - áll a közleményben.