Csődbe mehet a Magyar Televízió

2009.11.24. 16:36
Kevesebb kisebbségi és vallási műsort készítene a kevesebb pénzből gazdálkodó MTV, és bezárnák a vidéki stúdiókat is. Az MTV szerint politikai hatalomátvétel folyik, és nem igazak a vádak, hogy pazarolnak.

A parlament hétfői esti döntésével 9,4 milliárd forinttal csökkentette az MTV jövő évi költségvetését az ideihez képest. Szocialista politikusok a szavazás előtt többször hangsúlyozták, az MTV rossz gazdálkodása miatt kell ennyivel csökkenteni az állami támogatást. Az MTV a döntés után azt állítja, nem gazdálkodik rosszul, hiszen évek óta nyereséges, de a mostani elvonás akár a közszolgálati televízió működését is ellehetetlenítheti. Ez pedig az MTV hivatalos álláspontja szerint tulajdonképpen a szocialisták politikai hatalomátvétele a tévében pénzügyi eszközökkel.

„A 9,4 milliárd forintos költségvetési elvonás azt jelenti, hogy az MTV működési költségeinek felét egy mozdulattal vette el az MSZP frakciója és további 9 képviselő. Ez gazdaságilag kezelhetetlen válsághelyzetet idézett elő” – nyilatkozta Nagy Attila gazdasági igazgató.

Szerinte az idei év háromnegyedének gazdálkodásáról szóló, legfrissebb beszámoló is azt mutatja, az első kilenc hónap üzemi eredménye 700 millió forinttal, mérleg szerinti eredménye közel 1 milliárd forinttal kedvezőbb a tervezettnél. A tavalyi évhez képest 0,5 milliárd forintot takarított meg a vállalat személyi jellegű ráfordításokon, valamint 2,3 milliárd forinttal kevesebbet költött műsorokra és egyéb szolgáltatásokra.

A most megszavazott 9,4 milliárdos elvonás viszont az MTV gazdasági igazgatójának véleménye szerint működésképtelenné teheti a céget, „hiszen 9 milliárdos személyi és 4 milliárd forintnyi bérleti díj nem gazdálkodható ki 10 milliárd forintból.”

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke szerint a megszavazott elvonás miatt lehet, hogy be kell zárniuk vidéki stúdióikat, és csökkenteniük kell a kisebbségi és vallási műsorok adásidejét is.