Korhatáros lett a Simpson család Svájcban

2009.11.25. 16:05
Ezentúl csak figyelmeztető felírat után kerülhetnek adásba a Simpson család epizódjai Svájcban. Egy anya tett bejelentést, mert nem tetszett neki, hogy gyilkolnak az amúgy felnőtteknek szóló sorozatban.

A jövőben korhatáros figyelmeztetéssel vetítik Svájcban a Simpson család kalandjait, 12 év alatti gyerekeknek nem is ajánlják a műsort. Egy anyának nem tetszett, hogy a rajzfilmben betörés és kivégzés is van.

A változtatást az ő panasza nyomán léptetik életbe, ezentúl hang és szöveg egyaránt figyelmeztet a világ egyik leghíresebb rajzfilmsorozatában rejlő veszélyekre, derül ki a svájci televíziós ombudsman közleményéből. A sorozatot az SF közszolgálati adón láthatják a rajongók.

A panasztevő anya többek közt egy olyan epizódot emelt ki az amerikai szériából, amelyben betörés és gyilkosság is szerepelt, és amelyben egy családapát halálra ítélnek, majd villamosszékben várja az ítélet végrehajtását. "A fején elhelyezett elektródák nagyon aprólékos bemutatást nyernek a jelenetben, a rajzfilmbéli apa gyerekei pedig a kivégzést végignézők soraiban ülnek. Az, hogy az ítéletet végül mégsem hajtják végre, semmit sem javít a helyzeten" - írta a panasztevő az ombudsmannak írt levelében.

A nő a televíziós csatornát is megkereste az ügyben, amely azonban azzal hárította el kifogásait, hogy a sorozat nagy népszerűségnek örvend, a kisebb gyerekek is szeretik, így minden rendben van. Achille Casanova ombudsman szerint ez nem volt kielégítő válasz, a csatorna pedig azóta már elnézést kért.

Mindenesetre az, hogy a gyerekek felügyelet nélkül nézhetik a sorozatot - amelynek szatirikus oldala világosan felismerhető -, mert a szülők mással vannak elfoglalva, már nem a csatorna hibája, mutatott rá az ombudsman. A kora este vetített epizód már nem tekinthető gyerekeknek szóló programnak, ezek már délután befejeződnek - írta a biztos.