Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saját cége ellen nyert pert a rádióelnök

2009.11.25. 16:08
A kuratórium szocialista többsége meg akarta szüntetni a rádió 3,2 milliárdos hitelkeretét, mondván, arra a digitális rádiózásra kiírt pályázat miatt volt szükség. A bíróság felfüggesztette az elnökségi döntés végrehajtását.

Első fokon pert nyert a Magyar Rádió ellen Such György, a közmédium elnöke, aki az intézményt felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének tavaszi döntését támadta meg.

A nem jogerős döntés értelmében nem vonhatja vissza a közgyűlési jogokat gyakorló szerv a hitelfelvételt korábban jóváhagyó döntését, ezért a jogsértő elnökségi határozatot hatályon kívül helyezte a bíróság.

A közrádió annak érdekében szerzett 3,2 milliárd forintos hitelkeretet, hogy ha nyernek a digitális rádiós műsorszórásra kiírt pályázaton, legyen miből fedezni az indulás költségeit. Csakhogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság tavaly júniusban a másik pályázót, az Antenna Hungária-csoportot hirdette ki győztesnek.

A kuratóriumi elnökség április 16-án határozott úgy, hogy visszavonja a hitelkeret megszerzéséhez korában adott felhatalmazását.

A megelőző kilenc hónapban nem volt szükség az összeg egy részének vagy egészének lehívására, a felvétel legfontosabb célja meghiúsult, a közmédium idei üzleti tervében hitelfelvételt nem tervez, ugyanakkor a keret fenntartása több mint 10 millió forintba kerül évente. A döntéssel lekerülne a jelzálogteher a Bródy Sándor utcai székházról - sorolta a visszavonó döntés melletti érveket közleményében Rangos Katalin, a kuratórium MSZP által delegált elnöke.

Fidesz-jelöltként posztjára került helyettese már akkor jelezte, minden fórumot igénybe fog venni, hogy a döntést, "mind a meghozatalának módja, mind káros volta miatt az erre hivatott szervek vizsgálják meg, és ne kerüljön kiszolgáltatott, adott esetben a kormánytól közvetlenül függő helyzetbe a Magyar Rádió".

Ezt követően ment perre az elnök, az ügyben folyó eljárás jogerős lezárásáig felfüggesztette a kuratóriumi elnökségi döntés végrehajtását a Fővárosi Bíróság.