Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Béremelésért sztrájkolnának az MTV-ben

2009.11.26. 14:28 Módosítva: 2009-11-26 15:13:50
Legalább az inflációt elérő béremelést szeretnének az MTV dolgozói, és a nyomásgyakorlás első lépseként sztrájkbizottságot alapítanának. A szakszervezetek szerint öt éve nem emeltek bért a csődközelben lévő intézményben, miközben a vezetők milliós fizetésével van tele a sajtó.

Sztrájkbizottság létrehozásáról döntött a Magyar Televízió dolgozóinak három reprezentatív érdekképviselete, mondta Kapuvári Gábor, a vállalat üzemi tanácsának elnöke.

A Magyar Televízió Gyártásvezetői Szakszervezete, a Televíziós Dolgozók Szakszervezete és a Televíziós Műsorkészítők Érdekvédelmi Szövetsége az 1650 dolgozó mintegy harmadát tömöríti. Az előkészületek egyik név nélkül nyilatkozó résztvevőjének tájékoztatása szerint céljuk a bérek legalább reálértéken tartása, valamint a munkahelyek biztonságának garantálása. Mint mondta, öt éve nem volt fizetésemelés a cégnél, a költségvetési megszorítások miatt pedig veszélyeztetve érzik sokuk állását.

A napokon belül megalakuló testület első ülésein kell eldőlnie, milyen magatartást tanúsítanak az országgyűléssel mint fenntartóval, illetve a munkáltatói jogokat gyakorló menedzsmenttel szemben.  Az MTI a sztrájkbizottság előkészületeinek egyik szervezőjétől úgy értesült: még csütörtökön írásban kérik Medveczky Balázs ügyvezetőt, tegyen lépéseket a vezetők és a beosztottak javadalmazása közötti aránytalanságok tompítására.

Kapuvári Gábor szerint a belsősök négy százalékára jut a bértömeg 13 százaléka, és miközben a menedzsment tagjainak milliós fizetéseiről jelennek meg sajtóhírek, 637 olyan MTV-alkalmazottról tudnak, akinek havi bruttó bére nem éri el a 250 ezer forintot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?