Judit
3 °C
7 °C

Eltávolították a ZDF főszerkesztőjét

2009.11.27. 19:47 Módosítva: 2009-11-27 19:49:14
A kuratórium nem hosszabbította meg a ZDF német közszolgálati televízió főszerkesztőjének megbízását. A testület konzervatív tagjai régóta kampányolnak Nikolaus Brender ellen, állítólag azért, mert baloldalinak tartják a 2010 márciusában távozó főszerkesztőt.

Elemzők szerint éles politikai vitát válthat ki Németországban, hogy nem hosszabbították meg a ZDF közszolgálati televízió főszerkesztőjének 2010 márciusában lejáró mandátumát. A televízió elnöke csalódottan nyilatkozott, állítása szerint értetlenül áll az eredmény előtt.

Nikolaus Brender 2000 óta a legnagyobb németországi televíziós adó főszerkesztője. Újabb ötéves megbizatása mellett kiállt Markus Schächter, a ZDF első számú vezetője, támogatásáról biztosították őt az ország legnevesebb alkotmányjogászai és szinte az egész újságírói társadalom.

A ZDF kuratóriumában azonban a testület jobboldali tagjai ellene szavaztak, ezért Brender nem kapta meg az újraválasztáshoz szükséges szavazatokat. Lapértesülések szerint elsősorban Roland Koch konzervatív hesseni tartományi miniszterelnök, a ZDF televíziót felügyelő és személyi kérdésekben döntő kuratórium elnökhelyettese ellenezte a főszerkesztő mandátumának meghosszabbítását.

A főszerkesztő ellen régóta nyílt kampányt folytató Koch hivatalosan a televízió nézettségének visszaesésére, a hírműsorok arányának csökkenésére hivatkozott, szakértők szerint azonban inkább az lehetett a döntés oka, hogy baloldalinak tartotta Brendert. A döntést élesen bírálta Kurt Beck rajna-pfalzi szociáldemokrata kormányfő, a kuratórium elnöke, aki szerint a főszerkesztő ellen semmilyen megalapozott érvet nem tudtak felhozni.

A ZDF legnevesebb újságírói még a döntés előtt nyílt levélben vállaltak szolidaritást a televízió főszerkesztőjével. Állásfoglalásukat szolidaritásáról biztosította több más vezető médium is. Ugyancsak a főszerkesztő mellett állt ki a Német Újságíró Szövetség, szerintük Brender mindig is pártoktól független tevékenységet végzett.

A héten neves alkotmányjogászok tettek közzé az ügyben egy nyílt levelet, amire korábban még nem volt példa. A Roland Kochnak címzett levélben hangsúlyozták, hogy közszolgálat rádió-, illetve televízió nem lehet a politika zsákmánya. Az alkotmányjogászok szerint a  főszerkesztő személye ellen, és eltávolításáért indított kampány ellentétben áll az alkotmánnyal, mert veszélybe került az alapelv, amely elutasítja a politika beavatkozását a közszolgálati média tevékenységébe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?