Eltávolították a ZDF főszerkesztőjét

2009.11.27. 19:47 Módosítva: 2009.11.27. 19:49
A kuratórium nem hosszabbította meg a ZDF német közszolgálati televízió főszerkesztőjének megbízását. A testület konzervatív tagjai régóta kampányolnak Nikolaus Brender ellen, állítólag azért, mert baloldalinak tartják a 2010 márciusában távozó főszerkesztőt.

Elemzők szerint éles politikai vitát válthat ki Németországban, hogy nem hosszabbították meg a ZDF közszolgálati televízió főszerkesztőjének 2010 márciusában lejáró mandátumát. A televízió elnöke csalódottan nyilatkozott, állítása szerint értetlenül áll az eredmény előtt.

Nikolaus Brender 2000 óta a legnagyobb németországi televíziós adó főszerkesztője. Újabb ötéves megbizatása mellett kiállt Markus Schächter, a ZDF első számú vezetője, támogatásáról biztosították őt az ország legnevesebb alkotmányjogászai és szinte az egész újságírói társadalom.

A ZDF kuratóriumában azonban a testület jobboldali tagjai ellene szavaztak, ezért Brender nem kapta meg az újraválasztáshoz szükséges szavazatokat. Lapértesülések szerint elsősorban Roland Koch konzervatív hesseni tartományi miniszterelnök, a ZDF televíziót felügyelő és személyi kérdésekben döntő kuratórium elnökhelyettese ellenezte a főszerkesztő mandátumának meghosszabbítását.

A főszerkesztő ellen régóta nyílt kampányt folytató Koch hivatalosan a televízió nézettségének visszaesésére, a hírműsorok arányának csökkenésére hivatkozott, szakértők szerint azonban inkább az lehetett a döntés oka, hogy baloldalinak tartotta Brendert. A döntést élesen bírálta Kurt Beck rajna-pfalzi szociáldemokrata kormányfő, a kuratórium elnöke, aki szerint a főszerkesztő ellen semmilyen megalapozott érvet nem tudtak felhozni.

A ZDF legnevesebb újságírói még a döntés előtt nyílt levélben vállaltak szolidaritást a televízió főszerkesztőjével. Állásfoglalásukat szolidaritásáról biztosította több más vezető médium is. Ugyancsak a főszerkesztő mellett állt ki a Német Újságíró Szövetség, szerintük Brender mindig is pártoktól független tevékenységet végzett.

A héten neves alkotmányjogászok tettek közzé az ügyben egy nyílt levelet, amire korábban még nem volt példa. A Roland Kochnak címzett levélben hangsúlyozták, hogy közszolgálat rádió-, illetve televízió nem lehet a politika zsákmánya. Az alkotmányjogászok szerint a  főszerkesztő személye ellen, és eltávolításáért indított kampány ellentétben áll az alkotmánnyal, mert veszélybe került az alapelv, amely elutasítja a politika beavatkozását a közszolgálati média tevékenységébe.