no

Mónikát és Joshit már kezdik unni a nézők

2009.12.09. 15:26
Az ORTT szerint nem elég konkrét az az etikai kódex, amit Németországban évek óta használnak a délutáni talkshow-k szabályozására. A testület keménykedik, hogy bebizonyítsa, szükség van rá, pedig a Mónika show-t és a Joshi Bharat-ot már amúgy is kezdik unni a nézők.

Az Országos Rádió és Televízió Testületnek még mindig nem tetszenek a két országos kereskedelmi csatorna délutáni kibeszélőshow-i, pedig a Tv2 és az RTL Klub szeptember elején vállalta, kidolgoznak egy közös etikai kódexet, amellyel határt szabnak a Joshi Bharatban és a Mónika show-ban egyre gyakoribb nyílt színi verekedéseknek és a fiatalkorúak szexuális szokásait boncolgató beszélgetéseknek.

A két csatorna erre azért volt hajlandó, mert az ORTT júliusban félnapos elsötétítésre ítélte őket, amiért a kibeszélőshow-kban a délutáni sávban pedofíliáról volt szó. A médiahatóság elégedetlenségét jelzi, hogy októberben Szalai Annamária, a testület Fidesz által delegált tagja már arról beszélt, akár ötvenórás elsötétítést is érdemelne a Tv2 és az RTL Klub a kibeszélőshow-k miatt.

Untitled-4

„A vendégek kiválasztása szinte egyáltalán nem változott, sőt a Joshi Bharat esetében új elem került elő, rejtett kamerás szexjelenetet mutattak be – nyilatkozta akkor Szalai Annamária, aki személyes ügyének érzi a Tv2 és az RTL Klub megregulázását, és emiatt többször konfrontálódott is az ORTT egykori elnökével, a kereskedelmi tévékkel nem éppen engedékeny Majtényi Lászlóval is. (Majtényi azóta az országos rádiók pályázata körüli ügyek miatt lemondott, Szalai Annamária pedig nyilatkozatban üdvözölte a döntést. Az elnök november 30-ai távozása előtt Szalai még azt mondta, Majtényi csökkenteni akarja a két kereskedelmi tévé büntetését. Mire a másik azt válaszolta, ő már nyáron is egész napos elsötétítést kért, a testület szavazta meg a 12 órás büntetést, de fontos számára, hogy az ORTT törvényesen járjon el.)

Nem elég konkrét

Ma délelőtt egyeztettek megint az kereskedelmi csatornák az elnök nélkül maradt ORTT-vel, mivel a testület szerint a Tv2 és az RTL Klub által kidolgozott kódex alig tartalmaz konkrétumokat, „túl általános elveket fogalmaz meg, tág teret ad az értelmezési lehetőségek számára, szemléletmódjában pedig az ORTT-határozatokban felvetett problémákra vetítve szűk metszetben reagál". Ezért a médiahatóság szerint a dokumentum csak egy „jövőbeni önszabályozás lehetséges csírája”.

A német kódex néhány pontja

3. A talkvendégek és a stúdióvendégek kiválasztása a témákhoz igazodjon. A talk- és a stúdióvendégek legyenek a téma problematikájához illő életkorúak. Ez különösen érvényes a szexualitás témájára. Olyan adások esetében, amelyekben tematikus okokból gyermekek és fiatalkorúak lépnek fel, be kell szerezni a felügyeletükre jogosultak engedélyét. Alkalmas elő- és utógondozási intézkedésekkel kell biztosítani, hogy a fellépésből ne származzon semmilyen fejlődési hátrány vagy egyéb károsodás. Gyermekek talkvendégként történő kiválasztásánál lehetőség szerint ügyelni kell terhelhetőségük fokára és tapasztalatlanságukra.

5. Emberek közötti konfliktusokat amennyire lehetséges, nem szabad napirendre tűzni anélkül, hogy konfliktusmegoldási javaslataink vagy stratégiáink lennének. Összességében a negatív aspektusok és problémák tematizálása mellett pozitív kicsengésnek is kell lennie, annak biztosítására, hogy a fiatalkorúaknál ne alakuljon ki pesszimista világkép.

7. A vulgáris szóhasználat kerülendő a talkshow-műsorokban. Ugyanakkor figyelemmel kell lenni a fiatalkorúak körében szokásos nyelvre. Ha egy vendég megfontolatlanul ilyen kifejezéseket használ, a műsorvezető figyelmezteti arra, hagyjon fel ezzel. Amennyiben ennek ellenére továbbra is durva módon vét a jó ízlés ellen, a szerkesztőség a kritikus passzusokat az utómunkálatok során érthetetlenné teszi. Emellett a vendégeket a műsorvezető és a szerkesztőség az adás előtt megfelelően felkészíti.

Szalai Annamária egyszer már felvetette, a kibeszélőshow-kat inkább az esti műsorsávban kéne sugározni. Úgy tudjuk, az ORTT most is felvetette ezt, annak ellenére, hogy a Mónika-show és a Joshi Bharat is délutáni programok, a formátumot az Egyesült Államokban kifejezetten a háziasszonyok számára fejlesztették, a főmúsoridőben ezek a show-k nem lennének elég nézettek.

Az etikai kódexet az RTL Klub és a Tv2 nem maga dolgozta ki, egyszerűen lefordították az anyavállalatok legfontosabb piacán már bevált szabályokat, a német magán-tévétársaságok nappali talkshow-műsorokra vonatkozó önkéntes magatartási alapelveit. A német kódexet elfogadja a német médiatestület, nem tartja túl általánosnak, és elismeri, hogy hatékony, használható szerkesztési alapelveket ad.

Untitled-6

Az Index információi szerint az ORTT-nek és legfőképpen a fideszes delegáltnak azért nem felel meg ez a kódex, mert a délutáni kibeszélőshow-k megregulázása politikai kérdéssé vált. Az ORTT így akarja bizonyítani tekintélyét, alátámasztani működésének fontosságát. Persze mindez nem a nézőknek szól, inkább a politikának. A Fidesz kormányra kerülése esetén újból napirendre kerülne az új médiatörvény. Az utolsó, a Fidesz által is támogatott munkaváltozatban nem szerepel az ORTT, a testületet egyszerűen megszüntetnék. Ezért a médiahatóságnak nem árt demonstrálni a konzervatív politikai erők felé, hogy milyen eredményeket ért el a médiaszabályozásban. (Nem szabad elfeledkezni Szalai Annamária személyes ambícióiról sem, hiszen már tavaly, a soha meg nem szavazott, új médiatörvény társadalmi vitája alatt jelentek meg olyan sajtóinformációk, hogy fontos pozíciót kapna az újonnan felállítandó médiatestületek egyikében.)

Úgyis megbuktak

Lehet, hogy az ORTT buzgalma teljesen felesleges, hiszen a Joshi Bharat és a Mónika show is kifulladóban van, valószínűleg rövid időn belül az egész műfaj jó időre eltűnik az országos tévék műsoráról.

A Mónika show és a Joshi Bharat tavaly ősz óta kezdett egyre durvább témákkal foglalkozni, ezután váltak rendszeressé a verekedések is a stúdiókban. A Joshi Bharat szeptemberi indulása után gyors sikert aratott az akkor már kissé megkopott Mónika show-val szemben, és az RTL Klub rázósabb témákkal próbálta megőrizni fölényét. Az RTL taktikája sikeres volt, így a Tv2 is kénytelen volt egyre több káromkodást és hajcibálást pakolni a délutáni műsorsávba. Joshi Bharat és Mónika egymásra licitálva hamar eljutottak odáig, hogy a taklshow-kban kiskorúak beszéltek szexuális kalandjaikról, sőt egyenesen elmesélték megrontásuk történetét.

Untitled-5

Az ORTT fellépése utánfinomodó műsorok meg a műfaj kifulladása miatt már közel sem olyan jó választás a kibeszélőshow: december 7-én Joshi Bharat mindössze az éppen tévét nézők 12,7 százalékát vonzotta a kereskedelmi célcsoportból, de Mónika is csak 26,6 százalékot érdekelt. Ez utóbbi közönségarány nem tűnik alacsonynak, de mind a Tv2, mind az RTL Klub kibeszélőshow-ja közel 7 százalékkal teljesített rosszabbul az adók napi átlagánál. Ez még akkor sem túl jó eredmény, ha a délutáni műsorsávban rendszerint alacsonyabb az országos adók közönségaránya, mint esténként.

Május 25-én például még Joshi állt nyerésre, 35,5 százalékos közönségarányt zsebelt be, Mónikának mindössze 17,7 százalék jutott. A két csatorna párharcán túl jól látszik, hogy míg májusban még az éppen tévé előtt ülők 53,2 százaléka kibeszélőshow-t nézett délután, addig december 7-én már csak 39,3 százalék volt Joshi és Mónika együttes közönségaránya.

Az Index információi szerint elképzelhető, hogy tavasszal mindkét műsor megszűnik, vagy legalábbis jelentősen átalakul: az Egyesült Államokban Jerry Springer nevével fémjelzett trash talkshow helyett kis szünet után Mónika és Joshi is új műfajban próbálhatja ki magát. Az RTL már egyszer próbálkozott azzal, hogy Mónikát Oprah-ra maszkírozza, Joshi Bharat pedig a műsor első adásaiban az Amerikában Dr. Philként ismert Phil McGrawra akart hasonlítani, de ezek a próbálkozások nem jöttek be, Magyarországon a délutáni műsorsávban nincs igény ilyesmire. Ennek ellenére heti műsorral, más sávban még feltűnhet még mindkét műsorvezető. Délutánonként pedig visszatérhetnek a dél-amerikai szappanoperák.