Fidesz-feljelentés tévészékházügyben

2009.12.14. 10:38
Az MTV új óbudai székházának ügyét a rendőrség mellett az ügyészség is vizsgálhatja a jövőben, ha elrendelik a nyomozást a Fidesz hétvégi feljelentése alapján, írja a Népszabadság. A székházat üzemeltető cég hajlandó újratárgyalni a beruházási szerződést.

A BRFK után a Legfőbb Ügyészség is vizsgálhatja az MTV székházszerződéseit, ha elfogadja Balsai István, a Fidesz jogi igazgatója által jegyzett büntetőfeljelentést. Balsai ismeretlen tettest jelentett fel hűtlen vagy hanyag kezelés ügyében - olvasható a Népszabadság mai számában. Balsai István két hónapja a Fidesz jogi igazgatója, ez idő alatt kapott megbízást a feljelentés elkészítésére, és az adatgyűjtés eddig tartott.

A Magyar Televízió a Szabadság téren töltött öt évtized után az idén nyáron költözött át új, óbudai ingatlanába, amit továbbra is csak bérel egy 22+18 évre szóló szerződés keretében. A bérbeadó
- egyben az épület építtetője - az egykori Wallis Ingatlan körébe tartozó Millenniumi Média Kft. Az évi hárommilliárd forint körüli bérleti díj és a bérbeadó cég különleges pénzügyi biztosítékrendszere miatt (a cég a televízió szinte minden bevételi forrására jogosult, ha nem kapná a bérleti díjat) azonban számos támadás érte a konstrukciót és a céget egyaránt.

Balsai szerint azzal valósulhatott meg a közpénzek hűtlen vagy hanyag kezelése, hogy bár a székházat 20-23 milliárd forintból fel lehetett volna építeni, mégis kilencvenmilliárd forint körüli összeget élveznek bebiztosított bérleti díjként.

A Millenniumi Média Kft. az MTI-n keresztül cáfolt és pontosított több, Balsainak tulajdonított állítást. A kormány 2004-ben nem "átadta" a Wallis Ingatlan Zrt.-nek a Millenniumi Média Kft.-t, hanem nyilvános pályázat nyerteseként 2006 decemberében 7,4 milliárd forintért vették meg az államtól. Balsai állításával szemben húsz évre nem kilencvenmilliárd, hanem 48 milliárd a bérleti díj - közli a bérbeadó társaság. A Népszabadság számításai szerint a mostani, évi hárommilliárdhoz közeli díj két évtizedre mintegy hatvanmilliárd forintot tesz ki. Tagadja a bérbeadó cég azt is, hogy a tévé már a beköltözés előtti két évben is évi kétmilliárd bérleti díjat fizetett volna, 2007-ben ez az összeg a közleményük szerint 547 millió forint volt.

Sándor István, a Millenniumi Média Kft. ügyvezetője a lapnak megerősítette, hajlandók újratárgyalni a bérleti szerződést.