Jövő héten döntik el, hogy lesz-e sztrájk az MTV-ben

2009.12.14. 17:14 Módosítva: 2009.12.14. 17:19
A sztrájkbizottság a jövő héten tesztelné, hogy mögöttük állnak-e a dolgozók. A béren kívüli juttatások megfelezését elfogadhatatlannak tartják, és egyelőre nem kérnek a leépítésből sem.

Várhatóan jövő hétfőn tartja dolgozói nagygyűlését a Magyar Televízió sztrájkbizottsága, ott dönthetnek a munkabeszüntetésről - közölte a testület vezetője hétfőn.

Lázár András szerint egyfelől arra akarják felhívni a figyelmet, hogy "baj van a közszolgálattal", másrészt fel akarják mérni a munkavállalók viszonyát egy esetleges sztrájkhoz. Mint mondta, ehhez az eszközhöz csak "érezhető többség" támogatása esetén nyúlnának.

Közlése szerint a sztrájkbizottság a menedzsmenttel folytatott hétfői tárgyalásokon nem fogadta el, hogy felezzék meg a dolgozók béren kívüli juttatásait, mivel ez ellentétes volna korábbi, a munkatársak jövedelmének reálértéken tartására vonatkozó követelésükkel.

Lázár András megemlítette: elfogadhatatlannak tartják, hogy olyankor nyúl a létszámhoz és a juttatásokhoz a menedzsment, amikor nem világos, milyen feladatot és mekkora anyagi keretből kell ellátnia az intézménynek.

Sztrájkbizottság alakult

December 3-án alakult a Magyar Televízióban sztrájkbizottság, amelynek deklarált célja a munkahelyek és az MTV-nek, mint a társadalmi párbeszéd színterének a megóvása. Előző nap jelentette be a Magyar Televízió, hogy csoportos létszámleépítést hajtanak végre a társaságnál, a regionális stúdióhálózat felszámolásával párhuzamosan.

A testület és a menedzsment első, múlt csütörtöki egyeztetése után Lázár András bejelentette: az MTV vezetése visszalépett a nemrégiben bejelentett csoportos létszámleépítéstől és a regionális stúdióhálózat felszámolásától. Mint mondta, a menedzsment visszavonja a munkaügyi központoknál a mintegy 160 munkavállaló elbocsátásáról korábban tett bejelentést, valamint megállapodás született arról is, hogy visszavonják a sztrájkbizottság létrejötte óta kiosztott mintegy húsz felmondást is. Az egyeztetések jövő hétfőn folytatódnak.