A Digi megvette a Premier League jogait?

2009.12.15. 14:56
A román sajtó szerint a Digi 25 millió euróért megvette az angol foci első osztályának közép-európai jogait. A hírt senki nem erősíti meg, a Digi tőkeinjekcióra vár, és lehet, hogy csak erejét akarja demonstrálni a lehetséges befektetőknek.

A román Prosport híroldal információi szerint a Digi megszerezte az angol labdarúgó első osztály, a Premier League jogait, a híroldal állítja, az Eurosport eddigi 3,7 millió eurós ajánlatával szemben 25 millió eurót, közel hétszeres árat ajánlott a Teszári Zoltán erdélyi magyar milliárdos nevéhez köthető cég.

A román fórumokon az a hír terjedt, hogy az ajánlatot nem is a Digi, hanem egy a céghez csak lazán kapcsolódó vállalkozás tette, így tévesztették meg az Eurosportot is, amely nem vette komolyan az ismeretlen licitáló ajánlatát.

Csak terjesztik?

Az biztos, hogy nyárig még az Eurosportnál vannak az angol elsőosztályú foci jogai, de közel sem biztos, hogy 2010 őszétől tényleg átkerülnek a Digi Tv-re. A román sajtónak a Digi nem erősítette meg a jogok megvásárlásáról szóló információkat, a magyar DigiSport főszerkesztője sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt a Pepsifoci.hu kérdésére, az Eurosport pedig kitérő választ adott kérdésünkre.

Annyi biztos, a Digi Tv esetében nem meglepő, hogy az addig megszokott ár többszörösét ígérik, például az addig fizetett háromszázmillió forintnál jóval magasabb összeget, közel egymilliárdot ajánlottak tavasszal a magyar NB I.-es meccsekért, és csak azért nem sikerült megszerezniük a jogokat, mert a Sport1 élt elővásárlási jogával.

Viszont információink szerint a Diginek jelenleg nincs pénze, az állandó terjeszkedés mellett gondot okoz az is, hogy például a nagy rohanásban nem sikerült egy sor új befektetés üzleti modelljét kidolgozni. Többek közt például veszteséges a magyar Digi Sport, hiszen a Digi hálózatán kívül csak nagyon kis szolgáltatóknál fogható, reklámot pedig jelenleg nem is értékesítenek a csatornánál.

A Digi egész Közép-Európában spórol: információink szerint havi 8 millió dollárt takarít meg azzal, hogy Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Horvátországban is felmondta a szerződést az MTV-t, a Vivát és a Comedy Centralt fenntartó MTV Networksszel, úgy, hogy közben az előfizetési díjak nem csökkentek. Magyarországon a spróolás részeként szerződést bontottak a TV6-tal, és a Digi költségcsökkentő intézkedései közt szerepel az is, hogy saját gyártásba kerülnek január 1-jétől a Digi Sport műsorai, amelyeket eddig a Story Tv-t fenntartó Sanoma készített a cégnek.

Tőkét emelnének

Az Index információi szerint a Preier League jogainak 25 millió eurós megvásárlásról szóló hírek összefüggenek a Digi jövő héten esedékes tőkeemelésével. A cég egy amerikai kockázatitőke-alaptól újabb 133 millió eurós tőkeinjekciót kapna, a nagy értékű jogok megvásárlásáról szóló hírek pedig csak az erejét hívatottak demonstrálni. Úgy tudjuk, a háttérben még zajlanak a tárgyalások, így nem kizárt, hogy ha a Digi megkapja a beígért 133 millió eurót, végül mégis megveszi az angol első osztály jogait.