A válság megmenti a televíziózást

2009.12.15. 12:32
Az amerikaiak egyre többet néznek tévét, mutatta ki egy közelmúltban készült felmérés. Míg tavaly a megkérdezettek 26 százaléka jelölte meg a tévét mint fő szabadidős tevékenységet, mostanra a válaszadók harmada tölti a képernyő előtt az idejét.

A válaszokból úgy tűnik, a tévézés népszerűségének növekedése a gazdasági válsággal hozható összefüggésbe. Az emberek ugyanis inkább otthon ülnek, mint hogy pénzt adjanak ki mozijegyre, videojátékokra, esetleg operabérletre. A válaszadók háromnegyede állította, hogy tudatosan nem költ egyéb programokra.

A heti tévézési idő is növekedett, a tavalyi kevesebb mint 16 óráról 18 órára. Érdekes módon a legdinamikusabban az internet-hozzáféréssel rendelkező, 1980 és 1995 közt születettek közt növekedett a tévézéssel töltött órák száma, derült ki a Deloitte felméréséből.

A felmérés további örömteli híreket is tartalmaz a tévétársaságok számára. A válaszadók 83 százaléka állította, hogy a tévéreklámok az első három olyan hirdetési formában vannak, amelyek döntően befolyásolják a vásárlási szokásokat. A megkérdezettek több mint felét, a fiatal korosztály 69 százalékát viszont az internetes oldalak vásárlói kommentárjai befolyásolják. A felmérésben részt vevők negyede tartaná jónak, ha létezne online áruház, amely a vásárlók véleménye alapján rangsorolná a termékeket.

A felmérés szerint csökkent a vásárlók hajlandósága arra, hogy internetes hirdetésekre kattintsanak. Az elemzők szerint az előremutató internetes hirdetési modell a többi vásárló tapasztalatainak bevonásán, bemutatásán alapul.

A válaszadók negyede napi rendszerességgel él társasági életet a neten, hatvan százalékuk fent van valamilyen közösségi oldalon.