Bajnai segítségét kérik az MTV dolgozói

Index, MTI
2009.12.21. 14:22
Az MTV-sek sztrájkbizottsága arra kéri a miniszterelnököt, hogy a közszolgálati televízió céltámogatásáért cserébe ne kelljen kétszáz embert elbocsátani. Szeretnék azt is, ha nem feleznék meg az étkezési jegyek értékét. Egyébként akár sztrájkolni is hajlandóak.

A Magyar Televízió sztrájkbizottsága Bajnai Gordon miniszterelnökhöz fordult, arra kérik a kormányfőt, tegyen lépéseket, hogy a köztévé a fennmaradásához szükséges forrásokat megkapja.

A miniszterelnöknek írt levél egy részét felolvasták a sztrájkbizottság hétfő délelőtti, budapesti nagygyűlésén. A sztrájkbizottság azt kéri, a közmédia rendszerének átfogó újraszabályozásáig biztosítsák a megfelelő színvonalhoz szükséges forrásokat, mivel az MTV legfeljebb február végéig képes működni az ideiénél közel tízmilliárd forinttal kevesebb költségvetési támogatás miatt.

A sztrájkbizottság szerint a közszolgálati médiarendszer újraszabályozása halaszthatatlan, ezt a vonatkozó EU-normatívák is sürgetik, és tudják azt is, hogy munkavállalóik helyzete csak ennek részeként rendeződhet elfogadható módon.

Szerintük több száz munkahely van veszélyben, mert a jövő évi költségvetésben az Országgyűlés megkurtította az MTV működésének anyagi kereteit. Ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy a pótlólagos finanszírozásért cserébe a köztévé vezetése kétszáz munkavállalót bocsásson el.

Az MTV óbudai székházában tartott nagygyűlésen Lázár András, a sztrájkbizottság vezetője a "Mentsük meg a Magyar Televíziót magunknak és a nézőknek!" feliratú transzparens alatt azt mondta: a mostanihoz hasonló összefogásra még nem volt példa a köztelevíziónál.

Emellett elfogadhatatlannak tartják, hogy a cég éppen az alacsony bérért dolgozó "kisembereket, szakembereket" akarja elküldeni. Minimális céljuknak a reálbérek szinten tartását, valamint annak elérését nevezte, hogy a cafeteriát ne csökkentsék a felére. A munkaidőben, az új székház aulájában tartott nagygyűlésen több felszólaló is megköszönte, hogy a dolgozók a karácsonyi készülődés ellenére is ilyen nagy számban megjelentek.

Nem lehet megúszni

December 3-án alakult a Magyar Televízióban sztrájkbizottság, amelynek deklarált célja a munkahelyeknek, valamint az MTV-nek mint a társadalmi párbeszéd színterének a megóvása. Az MTV előző nap jelentette be, hogy csoportos létszámleépítést hajtanak végre a regionális stúdióhálózat felszámolásával párhuzamosan.

A kuratórium cégvezetőt nevezett ki az intézmény élére, akinek beleegyezése nélkül a csoportos létszámleépítést sem lehet végrehajtani, így az MTV vezetése visszalépett terveitől. A dolgozók ugyanakkor attól tartanak, a cég vezetése nem adta fel létszám-leépítési és bércsökkentési terveit, ezért a mostani nagygyűlésen is jelezték: továbbra is készek a tiltakozás és sztrájk minden formájára. Felmerült többek közt a műsor szüneteltetése is, ebben az esetben ugyanazt a közszolgálati televíziózás fontosságát ecsetelő riportfilmet sugároznák újból és újból.

Az Index információi szerint egyébként Bajnai Gordon miniszterelnök abban az esetben adna mégis céltámogatást jövő évben az MTV-nek, ha a menedzsment reális üzleti tervet adna be, amelynek része a létszámleépítés is.