Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Az MTV nem adhatja el a futball-vb-t

2010.01.20. 14:56 Módosítva: 2010-01-20 15:08:39
Nem adhatja el az idei labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait az MTV - mondta az MTI kérdésére Hábetler Helga, az intézményt felügyelő kuratórium elnökségi tagja. Az MTV nem nevezte meg a jelentkezőket, de információink szerint a Digi Sport és az RTL Klub licitált.

Hábetler közlése szerint a kuratórium elnökségének szerdai szavazásán hatan voksoltak az értékesítés mellett, ugyanannyian ellene. Hozzátette, a Fidesz, illetve az SZDSZ által delegált tagok szavaztak a jogok eladása mellett. Miután hat ellenszavazat is született, a javaslat nem kapott többséget.

A nem voksokat indokolva az MSZP által delegált elnökségi tag azt mondta, úgy gondolják, egy ilyen világesemény közvetítése fontos, a közszolgálati Magyar Televíziónak szóló feladat.

A nemmel szavazók számára döntő érv volt, hogy az MTV menedzsmentje által preferált Digi Tv országosan csak 25 százalékos lefedettséget biztosít, így az ország tetemes része nem láthatná a mérkőzéseket.

Az Index korábbi értesülése szerint a Digi Tv 850 millió forintot ajánlott, és 26 mérkőzés közvetítését meghagyta volna az MTV-nek. A közszolgálati tévé december 18-án ismertette, hogy finanszírozási gondjai miatt árverésen kívánja eladni egy másik tévétársaságnak a vb hazai közvetítési jogainak egy részét úgy, hogy 24 mérkőzést megtart magának. Az MTV 11 médiacéget keresett meg írásban azzal, hogy tegyenek ajánlatot a közvetítési jogokra, a január 7-i határidőig két ajánlat érkezett.

Az eljárás vaklicittel január 8-án zajlott le. Az MTV nem nevezte meg a jelentkezőket, de sajtóinformációk szerint a Digi Sport és az RTL Klub/Chello licitált. Ennek során két tételre lehetett ajánlatokat tenni: a jogdíj összegére forintban, illetve az MTV számára visszaadandó mérkőzések számára. Az MTV a közvetítési jogcsomag minimumárát korábban 730 millió forint plusz áfában határozta meg. Ezen kívül a gyártási költség arányos részét is az együttműködő partnernek kellett volna állnia.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) tagjaként az MTV 2007-ben szerezte meg a labdarúgó-vb 64 mérkőzésének magyarországi közvetítési jogait, az EBU és a FIFA közötti megállapodás alapján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!