Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MTV nem adhatja el a futball-vb-t

2010.01.20. 14:56 Módosítva: 2010-01-20 15:08:39
Nem adhatja el az idei labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait az MTV - mondta az MTI kérdésére Hábetler Helga, az intézményt felügyelő kuratórium elnökségi tagja. Az MTV nem nevezte meg a jelentkezőket, de információink szerint a Digi Sport és az RTL Klub licitált.

Hábetler közlése szerint a kuratórium elnökségének szerdai szavazásán hatan voksoltak az értékesítés mellett, ugyanannyian ellene. Hozzátette, a Fidesz, illetve az SZDSZ által delegált tagok szavaztak a jogok eladása mellett. Miután hat ellenszavazat is született, a javaslat nem kapott többséget.

A nem voksokat indokolva az MSZP által delegált elnökségi tag azt mondta, úgy gondolják, egy ilyen világesemény közvetítése fontos, a közszolgálati Magyar Televíziónak szóló feladat.

A nemmel szavazók számára döntő érv volt, hogy az MTV menedzsmentje által preferált Digi Tv országosan csak 25 százalékos lefedettséget biztosít, így az ország tetemes része nem láthatná a mérkőzéseket.

Az Index korábbi értesülése szerint a Digi Tv 850 millió forintot ajánlott, és 26 mérkőzés közvetítését meghagyta volna az MTV-nek. A közszolgálati tévé december 18-án ismertette, hogy finanszírozási gondjai miatt árverésen kívánja eladni egy másik tévétársaságnak a vb hazai közvetítési jogainak egy részét úgy, hogy 24 mérkőzést megtart magának. Az MTV 11 médiacéget keresett meg írásban azzal, hogy tegyenek ajánlatot a közvetítési jogokra, a január 7-i határidőig két ajánlat érkezett.

Az eljárás vaklicittel január 8-án zajlott le. Az MTV nem nevezte meg a jelentkezőket, de sajtóinformációk szerint a Digi Sport és az RTL Klub/Chello licitált. Ennek során két tételre lehetett ajánlatokat tenni: a jogdíj összegére forintban, illetve az MTV számára visszaadandó mérkőzések számára. Az MTV a közvetítési jogcsomag minimumárát korábban 730 millió forint plusz áfában határozta meg. Ezen kívül a gyártási költség arányos részét is az együttműködő partnernek kellett volna állnia.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) tagjaként az MTV 2007-ben szerezte meg a labdarúgó-vb 64 mérkőzésének magyarországi közvetítési jogait, az EBU és a FIFA közötti megállapodás alapján.