Az MTV-kurátoroknak nehézlégzésük van

2010.01.20. 15:35
Az MTV kuratóriuma úgy döntött, mégsem adja el a labdarúgó-vb közvetítési jogait, pedig az intézmény pont erre kért ajánlatot korábban. Az egyik pályázó úgy érzi, szórakoznak velük. Könnyen elképzelhető, hogy az EBU visszaveszi a jogokat, és maga próbálja meg értékesíteni.

A Magyar Televízió kuratóriuma úgy döntött, mégsem értékesíti a nyári labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait, amelyeket még 2007-ben vásárolt meg az Európai Műsorszolgáltatók Egyesületétől, az EBU-tól. A köztévé korábban kiírt tenderére két érvényes pályázat érkezett, az RTL/Chello konzorcium, és a DIGI Kft. ajánlata, melyek közül az utóbbi tűnt papíron elfogadhatóbbnak, hiszen 26 mérkőzést megtarthatott volna az MTV, és még 330 millió forintos bevételt is elkönyvelhetett volna.

Az MTV kuratórium elnökségének szerdai ülésén az MSZP-s delegáltak akadályozták meg a közvetítési jogok értékesítését, a szocialista nem szavazatokkal ugyanis nem kapta meg a többséget a testületben az üzlet. A szocialisták egyik kurátora, Hábetler Helga megkeresésünkre ezt azzal indokolta, hogy a foci-vb olyan esemény, aminek a közszolgálati tévén a helye. "Egy felelős kuratórium pedig azt végképp nem engedheti meg magának, hogy egy olyan tévének adja el a jogokat, ami a háztartásoknak csak 25 százalékában fogható" - mondta.

Márpedig a két beérkezett ajánlat közül az MTV menedzsmentje a Digi Tv-ét hozta ki győztesnek, erre kellett volna igent mondania a tulajdonosi jogokat gyakorló, pártdelegáltakból álló testületnek. Hábetler Helga kérdésünkre tagadta az információt, hogy a szocialista kurátoroknak ki lett volna adva, az RTL-es csomagra szavazzanak.

"Nem kapta meg sem a Digi, sem az RTL Klub" - mondta. Azt viszont ő sem tudja, hogy az MTV miből fogja kifizetni a tartozását az EBU-nak péntekig. "Csak a múlt héten árulta el az MTV menedzsmentje, hogy a köztévé az elmúlt két évben jelentős adósságot halmozott fel. De ezt külön kell kezelni, újra kell gondolni a helyzetet"  - mondta Hábetler, aki szerint ez a jelentős - értesülésünk szerint 900 millió forintos - tartozás nehézlégzést okoz a kutároroknak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a fideszes kurátorok, akik a múlt héten még közleményben tiltakoztak a közvetítési jogok eladása ellen, most miért szavazták volna meg mégis a tranzakciót. A szintén a jogok értékesítése mellett szavazó SZDSZ-es kurátor, Kozák Márton szerint összekapcsolható lett volna a meccsek piacra dobása és az EBU-tartozás rendezése, hiszen az adósság nagy része éppen a vb közvetítési joga. Úgy tudjuk, a 730 milliós közvetítési jogból eddig nagyjából 300 milliót törlesztett az MTV.

Kozák szerint egyszerűen nem állja meg a helyét, hogy a háztartások háromnegyedébe nem jutott volna el a világbajnokság, hiszen 26 meccset az MTV közvetített volna, köztük a legfontosabbakat és a döntőt is, igaz, azt egy órás csúszással. Ráadásul a Digi lefedettsége bőven javulhatott volna nyárig. Kozák szerint egyszerűen nincs racionális magyarázata annak, miért szavazták le az üzletet, amiből törleszteni lehetett volna az EBU-s tartozást.

A Digi Kft. képviseletében Kocsik Kristóf azt nyilatkozta az Indexnek, hogy kissé értetlenül és megütközve állnak a döntés előtt, hiszen az eladás tényéről az MTV már korábban határozott, a mostani kuratóriumi ülésnek az lett volna a feladata, hogy eldöntse, melyik ajánlatot fogadják el. Az indoklás egy részével sem értett egyet, mert szerinte a 25 százalékos (a valóságban inkább 17-19 százalékos) lefedettség nyárig még változhatott volna, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy a világbajnokságot közvetítő Digisport így bekerülhetett volna a két nagy szolgáltató, a T-Home és a UPC csomagjaiba.

Az RTL Klub nem kívánta kommentálni a döntést. Azt most senki nem tudja, hogy az MTV miből kezdi törleszteni az EBU-tartozást. Így nagy esélye van annak, hogy az EBU elveszi a közvetítési jogokat, és maga értékesíti azokat Magyarországon. A Magyar Televízióból első körben senkit nem sikerült nyilatkozatra bírnunk, később az alábbi közleményt adták ki.

Az MTV a futball-vb-döntésről

Milliárdos kárt okoztak a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségnek MSZP által delegált tagjai azzal, hogy megakadályozták a labdarúgó világbajnokság közvetítési jogának eladását. Tették ezt annak ellenére, hogy a kuratóriumi elnökség alig egy hónapja, 2009 decemberében még támogatta a jog eladását, a másfél héttel ezelőtti liciten pedig két érvényes ajánlat is érkezett. Az MTV számára kedvezőbb ajánlat kuratóriumi elnökségi elfogadásával enyhülhetett volna a köztelevízió rendkívül súlyos pénzügyi helyzete, amelyet a parlament kormánypárti többsége idézett elő a 9,5 milliárd forintos céltámogatás indokolatlan elvonásával. Mindez azt jelenti az MTV számára, hogy először nem adtak számára pénzt, majd nem hagyták pénzt keresni, amikor kármentésbe kezdett. A kormánypárti kurátorok azt sem mérlegelték, milyen súlyos következményekkel jár, ha megakadályozzák az értékesítést. A közvetítési joggal rendelkező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) nem kaphatja meg azt a pénzt magyar tagszervezetétől, amellyel az alulfinanszírozott MTV tartozik neki. Emiatt az EBU beláthatóan rövid időn belül leállítja a hírcsere-szolgáltatását Magyarországra, az igazgatóság pedig elindítja azt a folyamatot, amelynek a vége az MTV kizárása lehet a világ legnagyobb médiaszövetségéből.