Aliz
6 °C
14 °C

Massa és a kukázó róka nyert a sajtófotón

2010.01.22. 15:47 Módosítva: 2010-01-22 15:58:36
Roma gyász című sorozatával Szandelszky Béla, az Associated Press fotóriportere nyerte a MÚOSZ Nagydíját a 28. alkalommal meghirdetett Magyar Sajtófotó pályázaton. Bulvár kategóriában az indexes Huszti István győzött a babázó svéd szurkolóval, Kurucz Árpád, a Népszabadság több kategóriában is tarolt.

A díjakat március 18-án a Magyar Nemzeti Múzeumban adják át, ahol kiállítás is nyílik a pályázatra beérkezett felvételekből. A díjazott alkotások a verseny megújult honlapján - sajto-foto.hu - láthatók.

Az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért a szabadúszó Sopronyi Gyulának ítélték az Árvaház Havadtőn sorozatért. A fotós a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat is megkapta. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Kurucz Árpád, a Népszabadság munkatársa nyerte el.

Hír-eseményfotó kategóriában az első díjat az MTI-s Kovács Tamás kapta Massa-baleset című képéért. Képriport sorozat kategóriában a szabadúszó Sopronyi Gyula A D-nap című munkája lett az első. Emberábrázolás-portré kategóriában az egyedi képek között a HVG-s Fazekas István Három cukorral című fotóját ítélték a legjobbnak. Az emberábrázolás-portré sorozatoknál kategóriadíjat nem osztottak ki, Kollányi Péter (MTI) dicsérő oklevélben részesült. A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Túry Gergely, a HVG fotósa részesült, Ítélet a lincselés ügyében című képéért.

Ítélet a lincselés ügyébenEscher Károly különdíj a legjobb hírképértTúry Gergely/HVG
Ítélet a lincselés ügyében
Escher Károly különdíj a legjobb hírképért
Túry Gergely/HVG

A művészet kategória legjobb képe Kallos Bea (Red Dot Photo Agency) Lebegés című felvétele lett, ugyanitt a sorozatok között Operaház 125 című munkájáért a népszabadságos Reviczky Zsoltnak ítélték az első díjat. A társadalomábrázoló és dokumentarista fotók között Székelyhidi Balázs (Magyar Nemzet) Rabszolgája nyert, a sorozatoknál Kurucz Árpád (Népszabadság) Angyalbőrben minden kicsit más című képe győzött.

A bulvár-humor-zsáner kategóriát az indexes Huszti István nyerte Svéd szurkolók a magyar-svéd vb-selejtezőn című képével. A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotósnak járó elismerést Somodi Ferenc nyerte el, míg a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Németh András Péter (Szabad Föld) lett.

A természet és a tudomány egyedi képek kategóriájában megosztva részesült első díjban Ritzel Zoltán (Tolnai Népújság) Violinkulcsa, és Somodi Ferenc Kukucs című képe. A sorozatképek között a szabadúszó Radisics Milán nyerte el az első és a második díjat is, győztes alkotása az Urbán állatok címet viseli (a népszabadságos Kurucz Árpád ebben a kategóriában egy harmadik díjat is elcsípett). Az egyedi sportfotó kategóriában Németh András Péter (Szabad Föld) Nyerő ütés című fotója nyert, a sorozatok között pedig Kurucz Árpád (Népszabadság) a Formula 1 hangulatok című képpel.

A MÚOSZ által meghirdetett pályázatra 535 fotós jelentkezett, minden korábbi rekordot megdöntő mennyiségű, 12 491 képpel. A díjakról hét fős zsűri döntött, az elnök Horváth Péter fotográfus, a tagok pedig Marián Pauer szlovákiai fotográfia-történész, Sam Stewart amerikai fotóriporter, képszerkesztő, Czagány Balázs fotóriporter, Hajdu András fotóriporter, Horváth M. Judit fotográfus és Pörneczi Bálint fotóriporter voltak. A díjazott fotósok galériái között itt lehet böngészni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?