Díjak az Indexvideó 2009-es filmjeinek

2010.01.28. 14:04 Módosítva: 2010.01.28. 16:07
Hégető Honorka-díjat kapott videórovatunk a hátrányos helyzetű emberekről és a társadalmi egyenlőtlenségekről szóló filmjeiért. Az Indexvideó 15 filmjét értékelte a kuratórium és a Baló György vezette szakmai zsűri.

Az Index, a Magyar Televízió és az RTL Klub egy-egy riportere vehette át idén a Hégető Honorka-díjat. Az RTL Klub fiatalon elhunyt riporteréről elnevezett szakmai elismeréseket a budapesti Gellért Szállóban hetedik alkalommal adták át csütörtökön. A díjat annak a riporternek vagy stábnak ítélik oda, aki vagy amely a zsűri szerint az elmúlt évben a legjobb riportot készítette a hátrányos helyzetű emberek sorsáról vagy a társadalmi egyenlőtlenségekről.

A zsűri idén megosztotta a Hégető Honorka-díjat. A megosztott elismerést az Indexvideó és a Magyar Televízió azóta megszűnt Szempont című műsorának riportere, Tudós Ágnes kapta. Előbbi egész éves munkájáért, utóbbi az Alkoholista papok című riportjáért. A Hégető Honorka-különdíjat Serdült Szilvia (RTL KLub, Házon Kívül) kapta a Mire elég a szociális segély? című riportjáért.

"A magyar társadalomban dúló feszültségekre jellemző, hogy míg korábban a szociofilmekről elkapcsoltak az emberek, ma eljutottunk odáig, hogy az Indexvideón a szipus videót több mint 200 ezer ember nézte meg. A sztorit egy villamoson találta Balázs, a szipusok először rendőrnek nézték, de aztán összebarátkoztak, és a videó elkészülése után is sokszor találkoztak. Az Indexvideóban úgy tűnik, azt szeretik az emberek, hogy nem 300 méterre állunk meg a cigánysortól, hanem bemegyünk a házakba és megmutatjuk, hogy mi van ott. Az emberek kiváncsiak lettek arra, hogy mi van ezeknek a történeteknek a mélyén, és ha nem is mindig tökéletesen szerkesztett anyagokat tudunk közreadni, jóval élőbb riportok születnek, mint a tévék nagy többségében" - kommentálta a díjat Kovács Ádám, az Indexvideó felelős szerkesztője.

Az Indexvideó díjnyertes filmjei:

Tudós Ágnes, a Szempont (MTV) riporterének díjnyertes filmje itt nézhető meg.

Serdült Szilvia, a Házon kívül (RTL Klub) riporterének díjnyertes filmje: