Felmentették a Fókusz riporterét

2010.02.04. 18:49
A bíró szerint a Fókusz egyik munkatársa nem sértette meg a törvényt, amikor a kenőpénzekről szóló riportjához illegálisan vásárolt mozgássérült igazolványt 2008-ban. A férfit felmentették, de az őt hamis igazolványhoz segítő két ember felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság azt a két embert, akik még 2008 januárjában engedély nélkül mozgáskorlátozott igazolványhoz segítették a Fókusz riporterét. Polgár Géza rejtett kamerával arról forgatott. hogyan juthat kenőpénzért cserébe egy egészséges ember ilyen igazolványhoz. A felvételeket bizonyítékként bemutatták a tárgyaláson, a riportert pedig felmentette a bíróság.

A Fókusz munkatársa egy közvetítőnek adott pénzt, aki ezért hamis orvosi szakvéleményt szerzett. Ezután szintén pénzért, egy fővárosi okmányiroda munkatársa kiadta az igazolványt. Az egész folyamatot rejtett kamerával rögzítették. A riporter a riport adásba kerülése előtt feljelentést tett és minden bizonyítékot átadott a rendőrségnek. Ennek ellenére rabosították, még ujjlenyomatot is vettek tőle.

A Fővárosi Bíróságon szerdán az elsőrendű vádlott elismerte a bűncselekményt, az okmányirodában dolgozó nő viszont nem akart semmit sem mondani az utolsó szó jogán. A közvetítő egy év hat hónap, a másodrendű vádlott pedig két év börtönbüntetést kapott, felfüggesztve. A bíró szerint a riporter nem sértette meg a törvényt azzal, hogy illegálisan vásárolt mozgássérült igazolványt. Az elsőrendű vádlott elfogadta az ítéletet, a másodrendű enyhítésért fellebbezett.