A köztelevíziónál marad a labdarúgó-vb

2010.02.10. 10:45 Módosítva: 2010.02.10. 10:54
A Magyar Televízió közel egymilliárdos adósságából mindössze 20 milliót törleszt most, a többit akkor fizetik ki, ha a futball-világbajnokság után lesz elég pénzük a reklámokból.

A Népszabadság értesülései szerint mindenképpen a Magyar Televíziónál maradnak a dél-afrikai futball-vb közvetítési jogai. Az MTV közel 900 millió forinttal tartozik a jogtulajdonos EBU-nak, azaz az uniós köztelevíziókat tömörítő Európai Műsorsugárzók Uniójának. Ebből mindössze 20 millió forintot fizet ki most a köztévé, írja a lap, az adósság fennmaradó részét a vb reklámbevételeiből akarják kifizetni, miután a kormányzat közölte, hogy nem ad céltámogatást a közvetítéshez.

Az MTV tavalyelőtt a futball-Eb miatt közel egymilliárd forinttal több reklámbevételhez jutott, mint egy szokásos évben, amikor mindössze 3,5-4 milliárd forintot kasszíroznak a hirdetőknek köszönhetően.

Az EBU tagjaként az MTV 2007-ben szerezte meg a labdarúgó-vb 64 mérkőzésének magyarországi közvetítési jogait, az EBU és a FIFA közötti megállapodás alapján. Már tavaly felvetették, közel tízmilliárdos céltámogatásuk teljes megvonása miatt idén nem tudják vállalni a költséges sportrendezvények közvetítését, a jogokat pedig először január 8-án próbálták meg értékesíteni.

Az Index értesülései szerint akkor a Digi Tv 850 millió forintot ajánlott, és 26 mérkőzés közvetítését meghagyta volna az MTV-nek, míg az RTL Klub 24 meccset hagyott volna, ajánlata pedig a nettó 730 millió forintos minimumárat éppencsak meghaladta.

Az eladást a Magyar Televíziót felügyelő kuratórium vétózta meg, mondván, az MTV menedzsmentje által preferált Digi Tv országosan csak 25 százalékos lefedettséget biztosít, így az ország tetemes része nem láthatná a mérkőzéseket. Az EBU ekkor jelezte, ha nem sikerült megállapodnia az MTV-nek a jogok eladásáról, és nem fizeti ki tartozását, a szervezet visszaveszi a jogokat, és megpróbálja Magyarországon maga értékesíteni.