Ismét magyar fotós a világ legjobbjai közt

2010.02.12. 14:04
Joe Petersburger, azaz Szentpéteri József Vadászó jégmadár című képe első díjas lett a természetfotó kategóriában a World Press Photo 2010-en. A legjobb sajtófotóért járó fődíjat az olasz Pietro Masturzo teheráni fényképe nyerte.

Pietro Masturzo fényképe nyerte a World Press Photo legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat, jelentették be pénteken Amszterdamban. Az olasz szabadúszó fotóriporter Teheráni háztetők című képe 2009 júniusában készült, az iráni elnökválasztást követő zavargások, ellenzéki tüntetések idején. A fotón a választási csalások ellen tiltakozó, kiáltozó asszonyok láthatók este, az egész napos tiltakozó megmozdulások után.

Magyar is van a World Press Photo idei díjazottjai között: a National Geographicnak dolgozó Joe Petersburger, azaz Szentpéteri József első díjas lett Vadászó jégmadár című képével természetfotó, egyedi kép kategóriában. Szentpéteri jégmadaras sorozatával - benne a most első díjat nyert képpel - az idei magyar sajtófotóversenyen 3. helyezett lett.

Az utóbbi években többször is érkezett magyar fotósok World Press Photón elért sikereiről hír: Gárdi Balázs Afganisztánban készült képe az általános hír kategória első helyezettje lett egyedi kategóriában 2008-ban, 2007-ben Szigetváry Zsolt, az MTI fotóriportere nyert első díjat hírfotók kategóriában a budapesti zavargásokon készült sorozatával, Gárdi 2003-ban a sportriport kategóriában nyert, Szentpéteri József 2002-ben természet és környezet kategóriában "A hosszúfarkú tiszavirágok rajzása" című képével második volt.

Kasmírtól Hawaiig

A legjobb helyszíni eseményfotót az ausztrál Adam Ferguson készítette Afganisztánban, egy kabuli öngyilkos merénylet túlélőjéről a New York Timesnak. A eseményfotók sorozatának győztese az argentin Walter Astrada, aki a súlyos madagaszkári zavargások idején fotózott az AFP-nek.

Kent Klich svéd fotóriporter egy gázai házbelső felvételével nyerte az általános hírképek kategóriáját, ugyanitt a legjobb sorozatot az olasz Marco Vernaschi, a Pulitzer Intézet fotósa készítette Afrika egyik legkisebb államában, a világ ötödik legszegényebb országában, Bissau-Guineában, ahol tavaly tavasszal ismét kitört a fegyveres harc az elnök és a vele szemben álló kormány és a hadsereg vezetése között. A hírfotók legjobb emberábrázolásáért az olasz Michele Borzonit jutalmazták Kasmírban, a szrinagári tüntetéseken készült képéért, a legjobb sorozat díját ebben a kategóriában a fődíjas Pietro Masturzo kapta.

A legjobb sporttudósítás kategória első helyezettje a brit Gareth Copley lett, aki a PA hírügynökség munkatársaként egy krikettmérkőzésen fényképezett; a legjobb sorozatot az amerikai Donald Miralle jr. készítette az ironman -világbajnokságon Hawaiin. A színes sportképek legjobbika a szintén amerikai Robert Gauthier alkotása, a Los Angeles Times munkatársa a Yankees szurkolóiról készült életképpel győzött. A sorozatok legjobbikát Lance Armstrong kerékpárversenyző visszatéréséről készítette az amerikai Elizabeth Kreuz.

A kortárs társadalmi problémákat feldolgozó képek szekciójának első helyezettje Pierre-Olivier Deschamps, az Agence Vu munkatársa lett a Champs-Elysées egy részletének fényképével, az amerikai Eugene Richards a Getty Images számára készült, háborús veteránokról szóló riportja a sorozatok közül bizonyult a legjobbnak.

Depresszió, anorexia, autizmus

A mindennapi élet kategóriát a német Michael Wolf nyerte a tokiói metrón készült drámaian szomorú fotójával, a legjobb sorozat díját a perui Gihan Tubbeh kapta egy autista fiúról készült szériával.

A legjobb szóló portrét a brit Laura Pannack készítette egy anorexiás kamaszlányról a The Guardian hétvégi kiadásába, a holland Roderik Henderson autózókról készített sorozatával győzött.

A művészeti kategória legjobb szólóképe a mali Malick Sidibe alkotása a The New York Timesnak, a legjobb sorozatot a szekcióban a kanadai Kitra Cahana az egyesült államokbéli Új-Mexikóban készítette hippikről. A természetfotók közül a már említett Szentpéteri mellett sorozatáért a kanadai Paul Nicklent díjazták a Déli-sarkvidéken a National Geographic számára készült képeivel.

Mélységi zsűrizés

A World Press Photo elnevezésű nemzetközi sajtófotóversenyt 1955-ben alapították, és az itt elnyert kitüntetést a szakma legrangosabb nemzetközi elismerésének tekintik világszerte.

A zsűri idén tíz kategóriában választotta ki a győztest a beküldött több tízezer sajtófotó közül. Most először a sport, a természet és a portré kategóriára összpontosítottak különös mélységben: e kategóriákban szakosított előzsűri szelektált a beküldött képek közül. A zsűri a tíz kategóriában összesen 23 ország 63 fotósát díjazta.

A nyertes sajtófotókat április 23. és június 20. között Amszterdamban mutatják be a nagyközönségnek, majd 45 ország mintegy száz városába viszik el a kiállítást. A nyertes fotók azonban már most megtekinthetők az interneten, a 2010 WPP honlapon.