Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Doktor House kettőből egyszer téved

2010.02.15. 12:06
Az orvosos sorozatok mind népszerűek a Vészhelyzettől a Grace klinikáig, viszont sokszor rossz diagnózist adnak.

A Vészhelyzet, a Doktor House és más hasonló tévésorozatok orvosi csapatai az esetek mintegy felében rosszul kezelik az epilepsziás rohamokat - állítja egy vasárnap közzétett kanadai tanulmány.

dr

A halifaxi Dalhousie Egyetem kutatói olyan népszerű orvosi sorozatok epizódjait vetítették le, mint a Grace klinika, a Doktor House, a Vészhelyzet és a Doktor Addison (Private Practice). A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a televíziós sorozatok segítenek-e megtanítani a nézőket az elsősegélynyújtásra, az epilepsziás rohamok felismerésére.

A megtekintett 327 epizódban 59 görcsroham fordult elő, amelyekből 51 kórházban történt, így csaknem valamennyi esetben orvos vagy nővér nyújtott elsősegélyt. A tanulmány szerint számos rosszul alkalmazott beavatkozást vettek észre a kutatók. Huszonöt alkalommal fordult elő - az esetek 46 százalékában -, hogy lefogták az érintett személyt, megakadályozandó akaratlan mozgásait, illetve az, hogy valamit tettek a páciens szájába. Az elsősegélynyújtás módja csak 17 rohamnál (29 százalék) volt megfelelő, 15 esetben (25 százalék) pedig nem lehetett megállapítani, odaillő-e.

Andrew Moeller kutatásvezető szerint a tévésorozatok potenciálisan hatékony ismeretterjesztő eszközök lehetnének, ezért aggodalommal állapították meg, hogy az esetek felében helytelenül kezelték az epilepsziás rohamokat. A szakember nyilatkozatában javasolja, az epilepsziával élő emberek ragaszkodjanak ahhoz, hogy a televíziós ipar alkalmazzon irányelveket az elsősegélynyújtás és a rohamok kezelése tekintetében.