Mihály
3 °C
17 °C

Szélesvásznú lett az Magyar Televízió

Index, MTI
2010.02.17. 14:42
A köztévé a magyar tévék közül elsőként tér át a 16:9-es formátumra. Ezentúl a saját gyártású műsorok már mind torzításmentesen láthatók a legújabb, szélesvásznú tévéken is.

A Magyar Televízió a hazai csatornák közül elsőként átállt a hagyományos 4:3 képformátumú műsorgyártásról és sugárzásról a szélesvásznú, 16:9-es formátumra.

A megszorítások után még megmaradt néhány saját gyártású műsor, a Híradó, Az Este és a sportműsorok már ebben a képformátumban készülnek, így akinek új tévéje van, ki tudja használni a teljes képernyőt, nem torzított képet kell néznie.

Az adással együtt a hálózaton keresztül a köztévé sugározza a kapcsolójelet is, amely  biztosítja, hogy a set top box vagy a tévékészülék érzékelje az adás képarányát, és azt a tévé képernyőjén képarány-helyesen, torzítás nélkül jelenítse meg.

Éppen ezért az MTV műsorainak többségét a hagyományos képcsöves tévékészülékeken alul-felül fekete csíkkal láthatják a nézők ezentúl. Az archív műsorok és egyes filmek esetén az adás viszont továbbra is hagyományos 4:3 formátumú, ami a széles képernyős tévékészülékeken, megfelelő beállítás esetén, jó méretaránnyal jelenik meg. Ilyenkor a kép két szélén fekete csík látszik. Ez normális, viszont a csíkok kombinációja, vagyis a mind a négy oldalon látható fekete keret már beállítási vagy szolgáltatói hiba.