Kirúgások a Népszabadságnál

2010.02.19. 19:11 Módosítva: 2010.02.19. 19:11
Csoportos létszámleépítés nem lesz, de negyven embert mégis elküldenek a napilaptól. A kollektív szerződés márciusig védi csak a dolgozókat, de az elbocsátások egy részét információink szerint a választások utánra halasztja a cég vezetése.

Az elmúlt napokban elbocsátások voltak a Népszabadság Zrt-nél, a folyamat március végén zárul le – jelentette be pénteken Kovács Tibor elnök-vezérigazgató.

A leépítést az elnök-vezérigazgató a hatékony működéssel és optimalizálás szándékával indokolta. Mint mondta, az elbocsátás a szerkesztőséget és a kiadót egyaránt érinti. Arról, hogy hány embert küldenek el, Kovács Tibor egyelőre nem kívánt nyilatkozni, de az Index információi szerint 30-40 embert küldenek el a cégtől. Azt azonban hogy pontosan kit érint a leépítés még a szakszervezetnek sem árulta el a cég vezetése. A Népszabadság szerkesztőségből eddig 13 embert érintett a leépítés, a kiadónál lesznek még elbocsátások.

Információink szerint a cég körülbelül két és fél hónappal elnyújtja a leépítést, hogy az ne számítson csoportos létszámleépítésnek, amit szigorúbban szabályoz a Munka Törvénykönyve. A kollektív szerződést azonban csak októberben mondta fel a munkáltató, a felmondási idő pedig hat hónap, így március végéig még a törvényben előírtaknál sokkal jobb feltételekkel távozhatnak a a kirúgott dolgozók. Éppen ezért a munkavállalói oldal most azt szeretné elérni, hogy minél több embert még a kollektív szerződés hatálya alatt bocsássanak el.