A sajtószabadságot féltik a tálibok

Index, MTI
2010.03.03. 15:33
A tálibok szerint a sajtószabadságot veszélyezteti, hogy az afgán kormány megtiltotta, hogy élőben jelentkezzenek a tévék stábok a merényletek helyszíneiről. A vallási fanatikusok szerint ez a sajtószabadságot veszélyezteti, pedig amikor ők voltak hatalmon, betiltották még a fényképeket is.

A sajtó és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett emeltek szót a tálibok Afganisztánban.

A vallási fanatikus lázadók szóvivője szerint "teljesen aláássa a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát", hogy a hatóságok megtiltották a helyi és a nemzetközi sajtónak az egyenes közvetítést a merényletek helyszínéről. Kedden közölték kabuli kormányzati forrásból, hogy az afgán titkosszolgálat megtiltotta az ilyen élő közvetítéseket.

A tilalom kísérlet arra, hogy elkendőzzék a kormány sikertelenségét - jelentette ki Juszuf Ahmadi tálib szóvivő. Hozzátette, hogy "az iszlám emirátus (a tálibok állama) tiszteletben tartja a média szabadságát és függetlenségét, és támogatja a (sajtó) jogait".

A tálibok 1996 és 2001 között, afganisztáni uralmuk idején betiltották a tv-t, a zenét, sőt azt is, hogy fotók jelenjenek meg az egyetlen nyomtatott újságban, amely utcára kerülhetett.

Az öngyilkos merényletek utáni mentés képeinek élő sugárzása pedig azért árt nekik, mert a legtöbb ilyen merényletet éppen a talibán, illetve hozzájuk köthető csoportok követik el, így a csökkenő publicitás éppen a merényletek sikerességét veszélyezteti.