no

A Megasztár szerződéssel kötné magához a jelentkezőket

2010.03.19. 15:33 Módosítva: 2010.03.19. 16:25
A Tv2 mindenkivel, aki a Megasztárba jelentkezett aláíratott egy nyilatkozatot, hogy egy évig nem szerepelnek más, hasonló műsorban. Aki nem tartja be az ígéretét, az elvileg százezer forintot köteles fizetni a műsor gyártójának. A nyilatkozatnak nevezett szerződés azonban semmis, mert az Interaktív Kft. úgy vár el valamit, hogy nem ad érte semmit.

Az idei év a tehetségkutató műsorokról fog szólni a magyar televíziózásban, jön a Megasztár ötödik évada, aminek most versenybe kell szállnia a világ egyik legsikeresebb tehetségkutató formátumával, az RTL Klubra érkező X-faktorral. Sőt a Viasat3 is tehetségkutatót indít a Cég hangja címen, persze ők kicsit kifordítják a formátumot: nagy cégek énekkórusait és zenekarait várják.

A műsorok sikere már a castingon eldőlhet, ezért a Tv2 igyekszik bebiztosítani magát, hogy a műsorban feltűnő tehetségek vagy akár szórakoztató tehetségtelenek ne jelenjenek meg a konkurensek műsoraiban: a Megasztárba jelentkezőkkel aláírat egy nyilatkozatot, amiben a versenyzők kijelentik, hogy nem vesznek egy éven belül részt más hasonló műsor forgatásán, ha mégis akkor százezer forintot kötelesek fizetni a Tv2-nek, emellett a csatorna polgári pert is indíthat ellenük egyéb káruk megtérítése érdekében. És persze a csatorna emellett titoktartást követel a jelentkezőktől, és felhívja a megmérettetésen indulók figyelmét arra, hogy az üzleti titok esetleges megsértése miatt akár büntetőügy is indulhat ellenük.

„A Millenárison tartott castingra 12 ezer ember jelentkezett, végül 8 ezren jelentek meg, ezek közül mindössze hárman mondtak le arról, hogy részt vegyenek a meghallgatáson, miután megismerték a nyilatkozat tartalmát”- mondta el kérdésünkre Koltay Tamás, a Tv2 szóvivője. Információnk szerint egyébként ez a nyilatkozat csak a casting kezdeti szakaszára vonatkozik, a csatorna tervei szerint később részletesebb szerződést köt majd az előzetes rostán túljutókkal.

Aki nem írja alá a szerződést, azt tehát meg sem hallgatják, pedig az általunk megkérdezett jogász szerint a szerződés több ponton is sérti a jogszabályokat, ezért nem valószínű, hogy a Tv2 pert nyerhetne bárki ellen azért, mert más műsorba is jelentkezik. Ha feltételezzük, hogy a Tv2 jogi osztályánál is ismerek a hatályos törvényeket, akkor vélhetően a csatorna nem is készül ilyen perekre, inkább csak el akarják venni a tehetségüket mindenképpen megmutatni akarók kedvét attól, hogy a konkurenciánál is bepróbálkozzanak.

Nyilatkozat vagy szerződés?

A jogász szerint formai szempontból már az furcsa, hogy nyilatkozatnak hívnak egy olyan papírt, amit két fél, köztük a műsort gyártó Interaktív Kft. is aláír. A nyilatkozat ebben az esetben ráadásul nem csak egy szerződés kiegészítése, ezért tulajdonképpen szerződésnek kell értelmezni. (Bár ha nyilatkozat lenne, akkor sem perelhetne nagyon a Tv2, hiszen a hatályos törvények szerint egyoldalú nyilatkozat csak a jogszabályban megállapított speciális esetekben ad lehetőséget szolgáltatás követelésére.)

Az általunk megkérdezett jogász szerint „ez a konstrukció így a jóhiszeműség és tisztesség alapelveit sérti, és a joggal való visszaélés is megállapítható lehet”. Sőt mivel az Interaktív Kft. tulajdonképpen semmit nem ad, de sok mindent kér, a nyilatkozat meg is támadható, hiszen a Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy „ha a szolgáltatás és ellenszolgáltatás között anélkül, hogy az egyik felet az ajándékozás szándéka vezetné, a szerződés megkötésének időpontjában feltűnően nagy az értékkülönbség, a sérelmet szenvedő fél a szerződést megtámadhatja.”

Sőt a jogász szerint tulajdonképpen a nyilatkozatnak beállított szerződést akár meg is támadhatják a meghallgatáson résztvevők, és ellenszolgáltatást követelhetnek a műsort gyártó Interaktív Kft.-től. Hiszen ha már aláírattak velük egy ilyen kemény feltételekkel megkötött szerződést, akkor adniuk is kéne érte valamit.

Casting mindenhol

A Tv2 a szerződésen túl is megtesz mindent azért, hogy lekörözze az RTL Klubot. Tíz helyszínen lesz Megasztár-meghallgatás a következő hetekben. Hét vidéki nagyvárost és három határon túli települést érint a Tv2-féle roadshow, a cél, hogy a Megasztár csábítsa magához szerződéssel a jobb hangú próbálkozókat