Az MTV felfalná a többi közmédiát

2010.03.31. 10:07
A Duna TV szerint ők másokhoz szólnak, a Magyar Rádiónál pedig úgy látják, az összevonás évekig tartó vergődéssel járna. A Magyar Televízió mégis közös céget szeretne, és azzal érvel, hogy a döntéssel spórolhatnának.

Egy Napi Gazdaság által rendezett konferencián arról vitázott a három közmédia vezetője, hogy össze kell-e vonni az intézményeket, ahogy ez a terv már többször felröppent, és ahogy a Fidesz szakpolitikusai is felvetették.

Igazolni az értelmét

A Duna Televízió tizennyolc éve igyekszik igazolni önálló létének értelmét, nem sikertelenül – mondta Cselényi László, a Duna Televízió elnöke. Azért annyit elismert, van igazság a bírálatokban, miszerint egy-egy eseményen gyakran több közszolgálait stáb is jelen van. Ugyanakkor azt is tudomásul kellene venni, hogy más-más szolgáltatásra van szükségük a határon túli magyaroknak és a világ magyarságának, mint a Magyarország határain belül élőknek – mondta Cselényi László.

Such György, a Magyar Rádió elnöke nem gondolja, hogy "az összevonás csodaszer lenne, és minden problémát megoldana". Adott esetben több kárral járhat, mint haszonnal. "Az egyes intézményeknek kötelezettségvállalásaik vannak. Léteznek vagyonok, dönteni kellene arról, lesznek-e jogutód cégek, vagy újakat alakítanak, és egyik sem lesz a többi jogutódja. Ha rosszul csinálják, évekig tartó vergődéssel jár, siker nélkül, botrányokkal, cirkuszokkal" – szögezte le Such György.

Spórolni lehetne

A három közmédiaelnök közül egyedül Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke látta úgy: a mai feladatokat egy médiavállalaton belül is el tudná látni a két köztévé és az egy közrádió. "Európa számos példája mutatja, hogy egy vállalaton belül is megoldhatók és így valamiképpen csökkenthetőek azok a szervezeti költségek, amik most külön-külön jelennek meg az intézményeknél" – érvelt.

Medveczky Balázs azt is mondta, még ha költségekkel is jár, szükség van a négy köztelevíziós csatornára (ma ezek az m1, az m2, a Duna I. és a Duna II). "Hogy hogyan kell tematizálni, milyen tematikájú csatornákat kell létrehozni, az már valóban kultúrpolitikai kérdés" – tette hozzá az MTV vezetője.

Tervek

A közmédiák összevonása először tavaly merült fel az elvi lehetőségnél konkrétabban. Az új, többszöri kísérlet után sem elfogadott médiatörvény több változata is tartalmazott ilyen elemeket, és többek közt az összevonás szükségességéről beszélt Medveczky Balázs már a tavaszi Media Hungary konferencián is.

A három intézmény közül a Magyar Rádió nyereséges, a Duna Televízió évek óta nem termel veszteséget, sőt fejlesztésekre is futja az állami támogatásból, az MTV viszont az elvonások előtt is nehéz anyagi helyzetére panaszkodott, miközben az intézményt felügyelő kuratórium vezetőt sem tud választani: már egy éve nincs választott elnöke az MTV-nek.