Melegbotrány az albán Big Brotherben

2010.04.05. 16:26 Módosítva: 2010.04.05. 16:26
Fiatalok tüntettek a meleg Lezhában, a villalakó szülővárosában, mondván nálunk nem is élnek melegek, a zaklatások elől a versenyző családja elköltözött a városból, és a német, illetve a amerikai nagykövet igyekszik lenyugtatni a kedélyeket. Llodian Cela élő adásban vallotta be, hogy meleg.

Tüntetések voltak egy albán kisvárosban, miután a Big Brother valóságshow-ban a település egyik lakosa nyilvánosan felvállalta homoszexualitását.

Albán internetes portálok jelentése szerint fiatalok százai vonultak utcára márciusban az észak-albániai Lezhában, hogy "megvédjék városuk becsületét és jóhírét". A tiltakozók hangoztatták, hogy városukban "nincsenek homoszexuálisok", és azzal fenyegetőztek, hogy elmennek tüntetni Tiranába is, ha nem távolítják el a BB3-házból Klodian Celát, a másságát édesanyjának a Top Channel tévé műsorában megvalló fiatal férfit.

A szűnni nem akaró zaklatások miatt a fiatalember családja kénytelen volt elköltözni a városból. Klodian Cela egyelőre a BB-villa lakója maradt, sőt a nézők legutóbb egy homofóbot szavaztak ki.

Az albániai lapkommentárok többsége az "elmaradottság", a "tudatlanság" jeleként ítélte el a hisztériát.

John Withers amerikai és Bernd Borchardt német nagykövet pénteken személyesen látogatott el a Tirana és Shkodra között fekvő, 30 ezer lakosú városba, hogy támogatásáról biztosítsa az elűzött családot és "fejtágítót" tartson az emberi jogokról.

A nagykövetek rámutattak arra, hogy ha az albánok elvárják a határon túli - pl. görögországi - albán kisebbségek védelmét, akkor nekik is tiszteletben kell tartaniuk saját kisebbségeik jogait. Az amerikai diplomata az általa valaha is ismert legbátrabb embernek nevezte a fia mellett kiálló anyát - számolt be a Bw.balkanweb.com hírportál.

Albániában ez volt az első eset, hogy valaki a széles nyilvánosság előtt megvallotta vonzódását a saját neméhez.

Az országban márciusban, az Európai Unióhoz való közeledés jegyében lépett életbe a homoszexuálisok jogait is védelmező antidiszkriminációs törvény. Sali Berisha miniszterelnök korábban a melegházasság engedélyezésének meglepő tervét jelentette be, ehelyett született meg a megkülönböztetési tilalom.