A Klubrádió ingyenfrekvenciát kapott

2010.04.21. 13:37 Módosítva: 2010.04.21. 17:14
Az ORTT még a kormányváltás előtt döntött az utolsó szabad budapesti frekvenciáról. A Klubrádió évi 40 millót spórolhat a frekvenciaváltással, a szintén pályázó Katolikus Rádió közben frakvenica nélkül maradhat. A KDNP a bírósághoz fordul, a Fidesz által delegált ORTT-tag szerint nem is érvényes a döntés. A jövő héten 59 másik frekvencia pályázati kiírásáról dönt még az ORTT.

Ma az Országos Rádió és Televízió Testület tizenkét évre a Klubrádiónak ítélte a 92,9-es fővárosi frekvenciát, amin legutóbb a Rádió Deejay sugárzott, és ami Budapest utolsó szabad frekvenciája volt. Az ORTT 2009. december 9-én döntött úgy, hogy megpályáztatja az utolsó szabad fővárosi rádiófrekvenciát. A 92,9 MHz-es hullámsávért már működő, de vételi lehetőségeiket javítani akaró adók is pályázhattak, így indult a négy másik pályázó mellett a Klubrádió és a Magyar Katolikus Rádió is.

Az új kormány megalakulásáig még működő, szocialista többségű testület ma csak a Klubrádió kérdésében döntött, tizenegy másik frekvenciáról, köztük öt fővárosi hullámsávról a döntést egy héttel elhalasztották.

A Klubrádió ezzel közműsor-szolgáltató lett, vagyis a frekvenicaváltás után nem kell sugárzási díjat fizetnie, ezzel körülbelül évi 40 millió forintot spórolhat. Cserébe le kell mondania reklámideje egy részéről, ami viszont nem biztos, hogy bevételkieséssel jár, hiszena  rádió eddig sem értékesítette az összes, a médiatörvényben engedélyezett reklámidejét.

Botrányosnak nevezték

Szalai Annamária, a Fidesz által delegált ORTT-tag botrányosnak minősítette a testület szerdai döntését. Véleménye szerint a szocialista és szabad demokrata tagok így szeretnék elhallgattatni a pályázaton indult Katolikus Rádiót.

Szerinte "a legitimitással nem rendelkező" két szocialista és egy SZDSZ-es tag az ügyrendet is megsértve játszotta át az utolsó budapesti frekvenciát "a szocialistákhoz köthető" Klubrádiónak.

Szalai szerinta a döntés törvénytelen és nem is legitim, mivel erősen megkérdőjelezhető, hogy a parlamenti frakció létéhez kötött megbízatással rendelkező két szocialista és egy SZDSZ-es tag hozhat-e hosszú távú döntést.

Bírósághoz fordul a Kereszténydemokrata Néppárt az ORTT szerdai döntése miatt. A döntés azért törvénysértő a KDNP szerint, mert olyan tag (a Fidesz által delegált Tirts Tamás) távollétében szavaztak, aki jelenleg külföldön kórházban fekszik, éppen ezért kérte a döntés elnapolását.

Timár János, az SZDSZ delegáltja szerint a pályázati felhívásban szerepelt, hogy 60 napon belül el kell bírálni a pályázatokat, a testület már így is késésben volt, ezért kellett döntést hozni a témában.

Még szavazhatnak

A napirendi pontok alapján a jövő héten még 5 fővárosi és 53 vidéki frekvenciáról dönthet még a jövő héten az ORTT. A 2011-ben lejáró fővárosi műsorszolgáltatási jogosultságú, ezért újból pályáztatott frekvenciák között van többek közt a Roxy Rádió, a Juventus és a Sztár FM hullámsávja is. A Klubrádió jelenlegi frekvenciájára is új pályázatot írnak ki, ebben a kérdésben a kormányváltás előtt már nem születik döntés.

Az Országos Rádió és Televízió Testület emellett a jövő héten 48 vidéki frekvencia pályázati kiírásáról dönt, de a pályázatokat már az új ORTT bírálja el.