Kábelen is lesz videótár a T-Home-nál

2010.04.30. 15:58
IPTV-technológiával tuningolja fel digitális kábelhálózatát a T-Home is, így elérhetővé válik a videótár és a többi interaktív szolgáltatás, amit eddig csak az IPTV-előfizetők élvezhettek.

Chris Mattheisen a Magyar Telekom vezérigazgatója pénteken elárulta, hogy hamarosan IPTV szolgáltatást indítanak a kábeltévés hálózaton. Úgy tudjuk heteken belül, májusban várható az új szolgáltatás bejelentése. Világszerte kuriózumnak számít az Eurodocsis 3.0 kábeltechnológián működtetett IPTV, a kábelszolgáltatók általában más technológiával valósítják meg a modern tévés szolgáltatásokat, mint például a megállítható tévéadást, az online videokölcsönzést.

Jelenleg körülbelül 80 ezer IPTV előfizető van az adsl és optikai hálózatokon. Az újítást bevezetése után jelentősen megnőhet az IPTV-s ügyfelek száma, hiszen a Magyar Telekom most 370 ezer háztartásban nyújt kábeltévés szolgáltatást. Ha a kábeles előfizetők nagy része átáll IPTV-re, akkor a Magyar Telekom előnyösebb pozícióból tud tárgyalni a műsorszolgáltatókkal, illetve a filmiparral arról, hogy milyen filmek kerüljenek be az internetes videotékába. Emlékezetes, hogy az IPTV bevezetésekor az online téka szerény kínálatát azzal magyarázták, hogy drága filmek forgalmazási alapdíja, amit akkor is ki kell fizetni, ha senki sem nézi meg a filmet. Ez a veszély pedig több százezer ügyféllel már kevésbé fenyegeti őket.

A UPC digitális kábelhálózatán már jelenleg is elérhetőek ondemand és interaktív tartalmak, bár a rendszer ip-technológiát csak a visszajel küldésére alkalmaz. A cég márciustól már a hálózatához tartozó mind az 1,2 millió kábeles háztartásában elérhetővé tette ezeket a szolgáltatásokat, és áprilisban elindult az HBO videótára is, vagyis a két legnagyobb szolgáltató fej-fej mellett fejleszti digitális rendszereit.

A T-Home-hoz tartozik a digitális vezetékes előfizetések körülbelül 22 százaléka, míg a UPC részesedése 34 százalalék körüli ezen a piacon.