A fideszes ORTT-tag szerint nem a közmédia összevonása a legfontosabb kérdés

Index, MTI
2010.05.05. 14:42
Szalai Annamária szerint az a baj, hogy a közmédiumok elvesztették a közönségüket, finanszírozásuk nem felel meg az uniós normáknak, és az adófizetők nem látják, mire megy el a pénz.

Szalai Annamária, az ORTT fideszes delgáltja szerint nem az a fő probléma a közmédiumokkal, hogy önállóan működnek-e vagy sem, hanem az, hogy ellenőrizetlenül kerülnek közpénzek a rendszerbe, és az adófizető nem kap kellően értékes tartalmat.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Fidesz által delegált tagja kedden, az ATV Egyenes beszéd című műsorában annak a véleményének adott hangot, hogy a közmédiumok elvesztették közönségüket, egyre rosszabb gazdasági körülmények között működnek, finanszírozásuk nem felel meg sem az uniós normáknak, sem a hatályos magyar törvényeknek.

Szalai szerint a közmédiumok menedzsmentjein kívül körülbelül 125 ember van, aki ellenőrzi és felügyeli a köztelevíziókat, a rádiót és az MTI-t. "Úgy gondolom, hogy ez luxus" - tette hozzá.

Szalai Annamária szerint olyan új struktúrát kell kialakítani, amelyben az adófizetők betekintést tudnak nyerni a pénzfelhasználásba. Arra a kérdésre, hogy az összevonás pártján áll-e, az ORTT Fidesz által delegált tagja úgy válaszolt: azt szeretné, ha a közmédiumok világos és átlátható módon működnének.

Az NHH és az ORTT egy felé tart

Szalai Annamária sajtóértesülések szerint az egyik lehetséges jelölt az ORTT és a Nemzeti Hírközlési Hatóság összevonásával létrehozandó új médiatestület élére. Szalai a lehetséges összevonásról azt mondta: az európai trendek az összevonás felé mutatnak, mivel a terjesztés és tartalom egyre kevésbé választható el egymástól, de mindkét megoldásra vannak jó példák.