Negyvenfős is lehet az MTV kuratóriuma

2010.05.13. 18:24 Módosítva: 2010.05.13. 18:30
Hivatalosan a döntéssel még várnak az új parlament felállásáig. Ha maradnak, akkor az SZDSZ delegáltjai függetlennek számítanak majd, a testület meg akár negyven fősre is duzzadhat.

Nem mondanak le a szocialisták és a szabad demokraták által delegált tagok a Magyar Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumában betöltött tagságukról - közölte a csütörtökön Balogh László, a testület KDNP által delegált elnökhelyettese.

Mint mondta, az MTV nagykuratóriumának szerdai ülésen napirendi pontként szerepelt az, hogy a tagok az új parlament megalakulása után is betöltik-e tisztségüket. Hozzátette: a testületben elhangzott olyan vélemény is, hogy az új parlament felállása után visszatérnek a kérdésre.

Czeglédi László, az MTV szocialisták által delegált kuratóriumi elnöke az MTI-nek annyit mondott, hogy "eltérő vélemények" fogalmazódtak meg a témában.

A Magyar Televíziót, a Magyar Rádiót és a Duna Televíziót felügyelő közalapítványok kuratóriumainak a Fidesz és a KDNP által delegált elnökhelyettesei kedden közleményben kezdeményezték, hogy mindhárom testület minden tagja nyújtsa be lemondását az új Országgyűlés alakuló ülésének napjával. Szerintük a kuratóriumi elnökségek feltöltése új tagokkal, illetve kiegyensúlyozásuk további kormányoldali tagokkal a már amúgy is feleslegesen felduzzasztott testületek működésképtelenségéhez vezet. Azok a tagok, akiknek a pártja nem jutott be a parlamentbe, semlegesnek számítanak.

Az MTI kérdésére Rangos Katalin, a Magyar Rádió Közalapítvány szocialisták által delegált elnöke szerdán mindössze annyit közölt, hogy a közalapítvány kuratóriumi tagjait jelöléssel választják, tehát először a jelölőkkel, vagyis az adott pártokkal kell konzultálniuk a tagoknak. 
Gál András Levente, az MRKA Fidesz által delegált elnökhelyettese korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a takarékosság jegyében a lehető legkevesebb, a jelenlegi huszonegy tag helyett hat taggal kellene újraindulnia a rádió kuratóriumi elnökségének, három tagot a Fidesz, hármat az ellenzéki pártok jelölnek.

Balogh László, az MTV kuratóriumának elnökhelyettese az InfoRádiónak azt mondta, kíváncsian várja, hogy a Duna Televíziót felügyelő Hungária Közalapítvány csütörtöki ülésén milyen döntés születik ebben a tárgyban.