József, Bánk
2 °C
12 °C

A HVG vette meg a Hírszerzőt

2010.05.19. 13:08 Módosítva: 2010.05.20. 10:58
Az Econet is tett ajánlatott a Hírszerzőre, de végül a HVG lett a befutó. A Hírszerző főszerkesztője és újságírói is maradnak, a felvásárlás néhány tízmillió forintjába került a HVG-nak.

Két hete a Hírszerző szerkesztőségének bejelentették, hogy ha nem vásárolják meg a Political Capital tanácsadó céget is tulajdonló Political Grouptól a Hírszerzőt, akkor a cég kénytelen bezárni a hírportált. Egyhetes tárgyalás után ma hivatalosan is bejelentették, hogy a HVG megvásárolta a lapot, hogy ezzel tovább bővítse 15 termékből álló internetes portfólióját.

Szabados Krisztián, a Political Capital tulajdonosa a hivatalos közlemény szerint a számos pályázó közül azért választotta a HVG-t, mert  "a HVG neve egyet jelent a független, minőségi újságírással, így a Hírszerző tovább viheti azt a szellemiséget, amelyet az elmúlt években következetesen képviselt".

Ezzel összhangban a HVG azt ígéri, hogy semmilyen változás nem lesz a szerkesztőség munkájában, ugyanúgy Gavra Gábor marad a főszerkesztő, a szerkesztőség tagjai sem változnak, június elsejétől csak annyi lesz más, hogy a honlap reklámfelületeit a HVG értékesíti.

A Hírszerzőt a Political Capitalt is tulajdonló Political Group azután akarta eladni, hogy az MDF-nek és az MSZP-nek is tanácsokat adó Political Capital bejelentette, hogy a választások után már csak külföldi megrendelőknek ad tanácsot a magyar politikával kapcsolatban. Először a Ringier érdeklődött a Hírszerző iránt, de az Axel-Springer és a Ringier közép-európai szintű összevonása miatt inkább megvárják, hogy a GVH engedélyezi-e a két kiadó egyesülését.

A múlt héten jelentkezett be vevőnek a HVG és az Econet, amelynek az Est Médián keresztül jelentős érdekeltségei vannak a médiában: hozzá tartozik a Pesti Est, a Time Out, a Neo FM, és nemrégiben vették meg egy projektcégen keresztül az Exitet is.

Az Econet információink szerint külső befektetőkkel közösen vásárolta volna meg a Hírszerzőt, végül azért maradt alul, mert a HVG garantálta a szerkesztőség teljes függetlenségét, és vamaivel többet ajánlott. Az ár üzleti titok, de úgy tudjuk, az amúgy fennállása óta folyamatosan veszteséges Hírszerző mindössze néhány tízmillió forintba került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!