A HVG vette meg a Hírszerzőt

2010.05.19. 13:08 Módosítva: 2010.05.20. 10:58
Az Econet is tett ajánlatott a Hírszerzőre, de végül a HVG lett a befutó. A Hírszerző főszerkesztője és újságírói is maradnak, a felvásárlás néhány tízmillió forintjába került a HVG-nak.

Két hete a Hírszerző szerkesztőségének bejelentették, hogy ha nem vásárolják meg a Political Capital tanácsadó céget is tulajdonló Political Grouptól a Hírszerzőt, akkor a cég kénytelen bezárni a hírportált. Egyhetes tárgyalás után ma hivatalosan is bejelentették, hogy a HVG megvásárolta a lapot, hogy ezzel tovább bővítse 15 termékből álló internetes portfólióját.

Szabados Krisztián, a Political Capital tulajdonosa a hivatalos közlemény szerint a számos pályázó közül azért választotta a HVG-t, mert  "a HVG neve egyet jelent a független, minőségi újságírással, így a Hírszerző tovább viheti azt a szellemiséget, amelyet az elmúlt években következetesen képviselt".

Ezzel összhangban a HVG azt ígéri, hogy semmilyen változás nem lesz a szerkesztőség munkájában, ugyanúgy Gavra Gábor marad a főszerkesztő, a szerkesztőség tagjai sem változnak, június elsejétől csak annyi lesz más, hogy a honlap reklámfelületeit a HVG értékesíti.

A Hírszerzőt a Political Capitalt is tulajdonló Political Group azután akarta eladni, hogy az MDF-nek és az MSZP-nek is tanácsokat adó Political Capital bejelentette, hogy a választások után már csak külföldi megrendelőknek ad tanácsot a magyar politikával kapcsolatban. Először a Ringier érdeklődött a Hírszerző iránt, de az Axel-Springer és a Ringier közép-európai szintű összevonása miatt inkább megvárják, hogy a GVH engedélyezi-e a két kiadó egyesülését.

A múlt héten jelentkezett be vevőnek a HVG és az Econet, amelynek az Est Médián keresztül jelentős érdekeltségei vannak a médiában: hozzá tartozik a Pesti Est, a Time Out, a Neo FM, és nemrégiben vették meg egy projektcégen keresztül az Exitet is.

Az Econet információink szerint külső befektetőkkel közösen vásárolta volna meg a Hírszerzőt, végül azért maradt alul, mert a HVG garantálta a szerkesztőség teljes függetlenségét, és vamaivel többet ajánlott. Az ár üzleti titok, de úgy tudjuk, az amúgy fennállása óta folyamatosan veszteséges Hírszerző mindössze néhány tízmillió forintba került.