Fokozatosan kapcsolják le az analóg sugárzást

2010.05.21. 17:10
A hatóság az ország egyes területein eltérő időpontban, de előre ismertetett menetrend szerint állítaná le a régi rendszert.

„Kik a nyertesei az analóg lekapcsolásnak?” címmel tartott előadást dr. Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kedden a Média Hungary konferencián. A fórumon az NHH vezetője beszámolt a digitális átállás folyamatának jelenlegi helyzetéről, vázolta a hátralévő feladatokat, és elmondta, hogy a hatóság fokozatosan, összehangolt menetrend alapján akarja 2011 végéig lekapcsolni a magyarországi analóg földfelszíni sugárzást.

Át kell térni

A digitális átállás keretében 2011 végéig megszűnik a jelenlegi analóg földfelszíni televízióvételi mód, és a helyébe a jobb kép- és hangminőséget, nagyobb szolgáltatásválasztékot nyújtó digitális sugárzás lép. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg még a földfelszíni analóg adást nézőknek legkésőbb 2011 végéig valamelyik másik televíziózási módra kell áttérniük – mondta az előadásában Rozgonyi Krisztina. Az analóg lekapcsolás céldátuma a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007-es törvény (Dtv.) szerint 2011. december 31.

A folyamat sikeres lebonyolítása érdekében meg kell határozni és a kellő időben nyilvánosságra kell hozni az országos analóg adók lekapcsolási területeit és időpontját, ezzel párhuzamosan a lakosság digitális földfelszíni műsorszórási ellátottságát, és a digitális vételre alkalmas készülékkel rendelkező háztartások arányát is pontosan fel kell térképezni.

Fokozatosan

Az NHH úgy tervezi, hogy az analóg lekapcsolást fokozatosan hajtja végre, lehetőséget adva ezzel az összes érintettnek, hogy a lekapcsolási időpontok ismeretében választani tudjon a lehetséges digitális megoldások között. A hatóság jelenleg egy olyan többlépcsős menetrend véglegesítését végzi, amelynek során a közszolgálati és a kereskedelmi műsorok analóg adóinak lekapcsolására a kijelölt területen egyszerre kerül sor.

A hatóság felmérései szerint jelenleg mintegy 800-820 ezer háztartásban, vagyis a magyar lakosság hozzávetőleg egyötödénél elsődleges a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni vételi mód. Ezek a háztartások a digitális átállás elsődleges érintettjei, hiszen ők a jelenlegi országos földfelszíni tévécsatornákat, köztük a közszolgálati televíziót is csak ilyen módon érik el. Az NHH szerint számukra a fokozatos lekapcsolás a megnyugtató megoldás, amelynek előnye többek között az is, hogy az első lekapcsolás tapasztalatai felhasználhatóak a később átálló területeken, valamint az osztott igénybevétel miatt kisebb erőforrásteher (például call center, szerelőkapacitás, eszköz-hozzáférhetőség) jelentkezik.

Az NHH által kiválasztott megoldás biztosítja, hogy a lakosság megfelelően felkészült legyen a lekapcsolásra, azaz ismerje annak időpontját, tudja, hogy milyen lehetőségei vannak az analóg vétel pótlására, tisztában legyen azzal, mire van szükség a digitális vételhez.