Kiborultak a Mohamed-karikatúra miatt

2010.05.21. 17:02
Engedélyezték egy hetilapnak, hogy Mohamedet ábrázoló karikatúrát tegyen közzé. Az al-Kaida már így is azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja a futball-világbajnokságon részt vevő dán csapatot, a kis dél-afrikai iszlám közösség most erőszakhullámtól tart.

Mohamed-karikatúrát tett közzé pénteken a Mail and Guardian című dél-afrikai hetilap a muzulmánok tiltakozása ellenére. Egy johannesburgi bíróság csütörtökön este, mintegy tizenegy órán át zajló vita és tanácskozás után visszautasította a dél-afrikai muszlim hittudósok tanácsának a karikatúra betiltására vonatkozó kérelmét, így nyomtatásban megjelenhetett Jonathan Zapiro neves karikaturista rajza.

A képen egy morcos szakállas férfi (Mohamed) fekszik egy heverőn a felhők között, és a karosszékben ülő pszichológusnak (Freud) panaszkodik arról, hogy "más próféták követőinek bezzeg van humorérzékük".

A dél-afrikai muszlim hittudósok tanácsa figyelmeztetett, hogy a rajz publikálása erőszakhullámot válthat ki. Utaltak az al-Kaidának arra a nemrég megismert tervére is, amely szerint a holland és dán focicsapat, valamint szurkolótáboruk támadások célpontja lehet a június 11-én kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.

Gyilkosság egy vicc miatt

2005-ben egy dán újság közzétett egy Mohamed-karikatúrát, amely több országban is megjelent, és erőteljes tiltakozást váltott ki a muszlim közösség tagjaiból. Több tucat ember halt meg akkor az összecsapások során a Közel-Keleten. A muszlimok az iszlám alapítójának bármilyen ábrázolását hitük megsértéseként értékelik.

"Véleményem szerint egy karikatúra sem olyan sértő az iszlám számára, mint a feltételezés, hogy a vallás hívei erőszakkal fognak reagálni" - mondta a Mail and Guardian hetilap főszerkesztője, Nic Dawes. Pénteken több dühödt ember kereste fel a szerkesztőséget, és halálosan megfenyegették Zapirót is.

A dél-afrikai muszlim jogi tanács a muszlim vallási érzékenységet sértőnek titulálta a pénteken megjelent rajzot, és egy tanácskozáson vitatja majd meg a kialakult helyzetet. Az intézmény elnöke, Ihsaan Hendricks úgy ítélte meg, hogy a karikatúra "nagyon provokatív, különösen a labdarúgó-világbajnokság előestéjén, amikor a legnagyobb szükség lenne a dél-afrikai vallási kisebbségek békés együttélésére és együttműködésére". A vezető elmondta, hogy ha megsértik a dél-afrikai muszlim közösséget, azzal a muszlimok egészét is megsértik.
Az 50 millió lakosú Dél-Afrika 80 százaléka keresztény, és mindössze 1.5 százaléka muszlim. Az iszlám közösség a dél-afrikai  társadalom szerves része, muzulmánok eddig nem folyamodtak erőszakhoz, eltekintve attól, hogy néhány éve Fokvárosban drogkereskedőket lincseltek meg .

A karikatúra összekapcsolható a pakisztáni eseményekkel is: a napokban a Facebook-közösség indítványozta, hogy tagjai rajzoljanak és töltsenek fel Mohamed-karikatúrákat. A pakisztáni hatóságok válaszul korlátozták a Facebook-hoz, YouTube-hoz, Flicker-hez és a Wikipédiához való hozzáférést.  • Tippek
  • Bankszámla