Szaúdi fiatalokat sodort bajba az MTV

2010.06.02. 13:25
A vallási rendőrség nyomoz két fiatal férfi és egy nő után, akik a Music Television valóságshow-jában arról beszéltek, hogy mennyire nehéz az életük a saría miatt.

Bíróság elé citálná a szaúdi vallási rendőrség azt a három fiatalt, akik őszintén beszéltek életükről az MTV True Life című realitysorozatának szaúd-arábiai részében. A három fiatalt a Korán megsértésével vádolják.

A sorozatban szereplő egyik lány bűne, hogy bemutatja vállalkozását, amely csadort árul a szaúdi nőknek a neten, de nem a hagyományos fekete színben. A dokumentumfilmben szereplő egyik fiú azzal bőszítette fel a vallási rendőrséget, hogy elmesélte, hogyan akar randevúzni egy helyi lánnyal, akivel a neten ismerkedett meg, és hogyan próbálja ezt megakadályozni állandó zaklatással a rendőrség és a vallási rendőrség.

A másik fiú egy heavy metal zenekar tagja, és arról nyilatkozott, hogy nehéz, de nem lehetetlen összeegyeztetni a metált az iszlám hagyományaival. Mindhárom szereplő arról beszél, hogy reformokra és nyitásra van szüksége Szaúd-Arábiának, ahol az egész állam működését meghatározzák a vahhabita elvek.

A vahhabita mozgalom az iszlám szigorú jogi irányzatából nőtt ki a XVIII. században, célja az iszlám megtisztítása, és a visszatérés a Koránhoz. Szaúd-Arábia mellett Katarban, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emírségben népszerű az irányzat, illetve ilyen elveket vallanak az egyiptomi szélsőséges Iszlám Testvériség és az al-Kaida tagjai is.

Nem az első eset idén, hogy egy szaúdi bajba kerül, amiért külföldi tévéstábnak nyilatkozott. Ötéves börtönbüntetést kapott az a harminckét éves szaúdi férfi, aki házasságon kívüli szexuális kalandjaival hencegett egy beszélgetős műsorban. A házas Mazen Abdul Jawadra emellett ezer vesszőcsapást is kiszabtak erkölcstelen viselkedés miatt.