A Fidesz figyelmebe venné az MSZP-t a médiatörvény módosításánál

2010.06.16. 20:04 Módosítva: 2010.06.17. 01:57
Az MSZP szerint a Fidesz felvásárolja a magyar médiát, ahol nem tud, ott meg gyarmatosít. A Fidesz több módosítást is beterjeszt a médiacsomaghoz, amelyben az MSZP álláspontját is figyelembe veszi. A Nyilvánosság Klub és az EBESZ volt sajtószabadság-képviselője is tiltakozik a szigorú szabályozás ellen.

Több olyan módosító indítványt terjeszt be a médiacsomaghoz csütörtökön a Fidesz, amelyben figyelembe veszi az MSZP-frakció álláspontját, de csak olyan javaslatokat támogat, amelyek olcsóbb, átláthatóbb és működőképes rendszer létrehozását eredményezhetik - közölte Cser-Palkovics András.

Lendvai Ildikó és Mandur László nem sokkal korábban azt jelentette be, hogy az MSZP másfél tucat módosító indítványt nyújtott be a médiacsomaghoz annak érdekében, hogy a közszolgálat ne váljon pártszolgálattá.

A szocialista pártelnök véleménye szerint a Fidesz megindította a médiavilág politikai elfoglalását; "ahol tud, felvásárol, ahol nem, ott gyarmatosít". Tájékoztatása szerint módosító indítványt adtak be, azt kezdeményezve, hogy az MTI ne legyen része az egységesülő közszolgálati médiafelügyeletnek.

Kezdeményezték, hogy a médiatanács elnökét, tagjait és a kurátorokat ne kilenc évre, hanem egy kormányzati ciklusra válasszák meg, illetve maradjon meg a kuratóriumok paritásossága. A pártelnök jelezte, lesznek módosító indítványaik a véleményszabadsággal kapcsolatos törvénymódosításról is.

Mandur László, az Országgyűlés korábbi alelnöke elképesztőnek tartja, hogy a kuratóriumban két ellenzéki hely van, és erről egymás között kellene megállapodnia a három ellenzéki pártnak.

Kézi vezérlés

A Nyilvánosság Klub szerint az Országgyűlés elé terjesztett médiacsomag az egypárti kézi vezérlés "immár alkotmányba foglalt" visszatértével fenyeget.

Az egyesület közleményében felveti: mi mást jelent a kormánypártok szavazataival megválasztandó új médiatestületek létrehozása, a sajtónak utoljára a Berecz János (egykori KB-titkár)-féle sajtótörvényben szereplő tájékoztatási kötelezettsége, illetve a korábban (a lex Répássyban) még alkotmányellenesnek minősített vélemény-helyreigazítás intézményesítése?

Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet volt sajtószabadság-képviselője a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában úgy nyilatkozik, hogy a Fidesz titokban előkészített és a "puccszerűen végighajszolt" médiacsomagja "alkotmánytól portásig" egy rövid pórázon tartott kormányfüggő médiarendszert tervez meg.

Haraszti Miklós szerint az új rendszer minden szerkesztői tevékenységet engedélyezési és tartalmi ellenőrzés alá von, és ezt az "alkotmánysértő" gyakorlatot az új hatóság nyíltan az uralkodó párt és kormány egyoldalú politikai kinevezettjeként űzi majd.

A készülő új törvény - mondja Haraszti Miklós - az internetet is olyan eszközökkel szeretné felügyelni, mint a hagyományos médiumokat, az újságírók jogaival foglalkozó rész pedig nem ad nagyobb védettséget a médiamunkásoknak.