Elemér
0 °C
10 °C

Új lemezzel jelentkezik a Chemical Brothers

2010.06.21. 14:16
A már klasszikusnak számító régi hangzásához tér vissza a napokban megjelent új albumával a brit elektronikus zene meghatározó csapata, a Chemical Brothers. A Further című anyagot július 9-én élőben is hallhatja a magyar közönség a Balaton Sound fesztiválon.

A Chemical Brothers, azaz Tom Rowlands és Ed Simons már a hetedik stúdiólemezzel jelentkezik, de 1995 óta kiadtak két válogatást és egy dj mix albumot is. A duó eddigi munkásságából a debütáló CD, az Exit Planet Dust (1995) mellett a Dig Your Own Hole (1997), a Surrender (1999), valamint a Come with Us (2002) számít hivatkozási alapnak nemzetközi könnyűzenei berkekben, utóbbi kettő elképesztő milliós példányszámot produkált és szupersztár sorba emelte a zenekart.

A csapat 2002 óta kiadott két lemeze, a Push The Bottom (2005), valamint a három évvel ezelőtt megjelentetett We Are The Night szintén felkúszott a brit albumlisták élére, a kritika azonban mérsékelt lelkesedéssel fogadta az útkeresőnek tűnő anyagokat. A Further-rel (kiadó a Freestyle Dust, a Parlophone Records és az EMI) a Chemical Brothers most egyértelműen visszatér a klasszikus elektro-hangzáshoz, vagyis az együttes védjegyéhez: a kellemesen lebegő dallamokat hangmintákkal és feszes ritmusokkal elegyítő zenéhez.

A Chemical Brothers korábban olyan remek énekesekkel dolgozott együtt, mint Tim Burgess (Charlatans), Bernard Sumner (New Order), Noel Gallagher (Oasis), Jonathan Donahue (Mercury Rev), Richard Ashcroft (Verve) vagy Beth Orton. A vokál a Further-en némileg háttérbe szorul, az egyetlen ismert énekes közreműködő Stephanie Dosen, aki a Massive Attack-kel is dolgozott már együtt.

Az album nyolc számához (a speciális kiadásokon van egy kilencedik is) különleges film készült a dalokra szabva; ezek a zenekar vizuális megjelenéséért már jó ideje felelős Adam Smith és Marcus Lyall nevéhez fűződnek. A Further-hez készült videó hamarosan megjelenik DVD-n és letölthető ITunes-verzióban is. (A lemez érdekes szelekciós/takarékossági megfontolásokból öt közép-kelet-európai országban, Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában mindössze egyoldalas booklettel, azaz kísérőfüzettel jelent meg.)

A Chemical Brothers híres látványos fellépéseiről: vetítésekkel, lézerfényekkel és stroboszkópokkal fűszerezett koncertjeiken több tízezres tömeg tombol a legnagyobb külföldi fesztiválokon. Az együttes háromévente jár Magyarországra: 2004-ben a mogyoródi Gluglu fesztiválon, 2007-ben a Sziget fesztiválon lépett fel.

A zamárdi Balaton Sound Fesztiválon július 9-én láthatjuk-hallhatjuk a Chemical Brothers legújabb anyagát, amely természetesen Smith és Lyall teljes filmanyagának vetítését is tartalmazza.