Nem kell helyreigazítani a véleményt

Index, MTI
2010.06.23. 19:29
Újból módosítják a médiaalkotmánynak nevezett törvénycsomagot, ezúttal a tervezetet benyújtó Rogán Antal és Cser-Palkovics András. Nem kell helyreigazítani a véleményt, és a blogoknak nem kell figyelniük a kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

A válaszadás jogát, vagyis a helyreigazítást érintő szabályozással kapcsolatban módosító indítványt nyújtanak be az előterjesztők a médiacsomag sajtószabadságot és médiatartalmakat szabályozó, úgynevezett kerettörvényéhez, amelyről ősszel dönthet a parlament.

Helyreigazítás jelenleg olyankor kérhető, ha ténybeli valótlanságot állítanak, vagy egy valós tényt hamis színben mutatnak. Ezt a szabályt a Fidesz az olyan nem ténybeli közlésekre terjesztette volna ki, amelyek becsületsért jelentenek vagy a személyiségi jogokat sértik. A szabályozás érvényes lett volna az internetes médiumoknál is. Ehhez képest a mostani előterjesztői módosító javaslat csak a ténybeli hazugsággal kapcsolatos helyreigazítási kötelezettségről fog szólni - ismertette Rogán Antal, szerdai sajtótájékoztatóján, de azt hangsúlyozta, hogy ezt a szabályozást az internetre is kiterjesztik.

A törvény tehát tárgyi hatályát tekintve kiterjed a nyomtatott, az elektronikus sajtóra és az interneten belül a hírszolgáltatókra - magyarázta a képviselő.

A médiumok tájékoztatási kötelezettségét tekintve annyiban módosul a törvényjavaslat, hogy nem írják elő a minden konkrét eseményről való tájékoztatás kötelezettségét, hanem csupán "felhívnák a figyelmét" minden médiumnak, hogy az általános tájékoztatási kötelezettségnek érdemes eleget tenni. Vagyis a törvény szigor helyett inkább csak egy ajánlást tartalmaz.

Ezeken kívül az új törvény az oknyomozó újságírókat is jobban fogja védeni - fűzte hozzá Rogán Antal.

Rogán Antal hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozottság követelménye az interneten csak a hírtartalmakra vonatkozna, a blogokra nem. A jelenlegi médiatörvény csak a közszolgálati médiára vonatkozva ismeri a kiegyensúlyozottság követelményét, ráadásul az sem világos, hogy ez csak a hírekre vonatkozik, vagy mondjuk a sajtótermékekben közölt véleményekre is. Azt sem lehet tudni, hogy a Fidesz ragaszkodik-e még a kötelező regisztrációhoz, ami a törvényszövegének értelmében a blogok kötelező regisztrációját is jelentené.

A törvényjavaslat általános vitáját nyáron folytatja le a parlament, ahhoz módosító javaslatokat augusztus 31-ig vár a Fidesz. A részletes vita szeptember első felében, határozathozatal pedig októberben lesz - ismertette a képviselő a sajtótájékoztatón.