Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Sokba kerül a tévének a franciák kiesése

2010.06.24. 15:19
A francia válogatott szégyenletes teljesítménnyel, egy rúgott góllal és egy ponttal esett ki a dél-afrikai világbajnokságról. Ennek nemcsak a játékosok és szurkolók nem örülnek, a vb-t közvetítő TF1 sem vidám, mivel komoly pénzeket bukik a 2006-ban még döntős nemzeti válogatott vesszőfutásán.
domenech4

A közvetítési jogokat Franciaországra megvásárló TF1 részvényei először a Mexikó elleni vereséget követően estek a tőzsdén, összesen 6,1 százalékot. A zuhanásban a meccs eredménye mellett közrejátszott a csapat körüli botrány is: mint ismeretes, a csapat egyik játékosa, Nicolas Anelka először trágár szavakkal illette a szövetségi kapitányt, majd amikor emiatt hazazavarták, a csapat nem volt hajlandó edzeni. Ilyen körülmények között nem annyira meglepő, hogy a sorsdöntő mérkőzésen a franciák alulmaradtak a házigazdákkal szemben, ami újabb 3,26 százalékkal csökkentette a TF1 részvényeinek értékét.

anelkadomenech

A franciáknál kiváló nézettséget hoz a labdarúgó-világbajnokság: a június 11-ei Franciaország-Uruguay mérkőzést 15 millió néző látta élőben, és 15,2 millió izgulta végig a Mexikó elleni, 2-0 arányban elveszített csoportmeccset. A közönségarány 50 százalékos volt, a meccsek idején bekapcsolt tévékészülékek felén futballt néztek. A TF1 nem keres rosszul, hiszen a 64 meccsből 37-et tovább értékesített a Canal Plus nevű fizetős kábelcsatornának, és a szabadon fogható France Televisionnek összesen 32,5 millió euró értékben

domenech2

Amire viszont nem számítottak, az a franciák idő előtti kiesése volt. A reklámidő értékesítésekor arra bazíroztak, hogy a franciák bekerülnek a legjobb nyolcba. A reklámperceket azokon az ágakon, ahová a francia csapat juthatott, kétszeres áron adták el előre, míg a többi mérkőzés fél perces szpotjaiért "csak" 25 000-90 000 eurót kértek el. Anyagi gondjaikat a részvények értékcsökkenése mellett az is tetézte, hogy a franciák egyik támogatója, a Credit Agricole nevű bank az Anelka-balhé után azonnal kiszállt a világbajnokság közvetítésének szponzorálásából.

Az ilyen nagyszabású sportesemények közvetítésén már egyre nehezebb keresni, sőt majdhogynem lehetetlen, mert a futball vb, a futball Eb vagy a nyári és téli olimpiák közvetítési jogaiért a jogtulajdonos nemzetközi szövetségek és a NOB olyan irtózatosan magas összegeket kérnek, hogy az egyes országok tévéi örülnek, ha nullszalldósra ki tudják hozni a projekteket. Ehhez persze kellene egy sikeres válogatott is - ha a franciák a döntőig jutottak volna, a jelenleg várható 30-40 millió euróra rúgó bevételnél 30 százalékkal többet is kereshetett volna a TF1. A közvetítés összköltségét szakértők 120 millió euróra becsülik, a túl hamar kieső francia csapat összességében véve 9-10 millió eurós veszteséget okozott a csatornának.