Edina
2 °C
18 °C

A CNN műsorvezetője lesz a szexbotrányba belebukott amerikai kormányzó

2010.06.27. 11:16 Módosítva: 2010.06.27. 11:16
A CNN egy új műsorának társvezetője lesz Eliot Spitzer New York állam 2006-ban megválasztott kormányzója, aki két éve prostituáltak szolgáltatásainak igénybevétele miatt kénytelen volt lemondani tisztségéről.

Spitzer a The Washington Post 2010-ben Pulitzer-díjjal kitüntetett újságírójával, Kathleen Parkerrel vezet majd az amerikai hírtelevízióban egy hamarosan induló vitaműsort. A bukott politikus a kormányzói posztról való lemondása óta rendszeresen ír a Slate nevű internetes magazinnak, és az HBO "Real Time With Bill Maher" című műsorában is rendszeresen szerepel kommentátorként.

New York főállamügyészeként Spitzer a fehérgalléros bűnözők egyik legelszántabb üldözője volt, ezért is nevezték az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi erejét jelképező Wall Street seriffjének. A szövetségi állam kormányzói posztjáért a Demokrata Párt jelöltjeként 2006-ban szállt versenybe és győzte le John Faso republikánus politikust. 2008 márciusában azonban távozni kényszerült hivatalából, mert a The New York Times című lap kiderítette, hogy egy prostitúciós hálózat ügyfele volt.

A luxusprostinak bejött a botrány

A Fortune üzleti magazin szerkesztőjeként dolgozó Peter Elkind nemrég könyvet is írt a korábban sokak által egy országos tisztség betöltésére is esélyesnek látott demokrata politikusról, beszámolva életének szaftos részleteiről is. A "Kegyetlen igazság: Eliot Spitzer szárnyalása és bukása" címet viselő írásból egyebek között az is kiderül, hogy Spitzer kormányzói tisztségéből való távozása előtt mintegy 100 ezer dollárt költött "luxus kategóriájú" prostituáltakra. Az életrajz szerint amikor a politikus Puerto Ricóba utazott hivatalos látogatásra, ottani "kényeztetésének" biztosítása céljából egy kísérő hölgy útját is fizette.

New York egykori kormányzóját a média elsősorban Ashley Dupre-vel hozta hírbe, akinek szolgáltatásai óránként 4300 dollárért (akkor árfolyamon 750 ezer Ft) vette igénybe. A prostitúció és erkölcsi fertő ellen fennhangon kampányoló Spitzer telefonon rendelte meg Dupré szolgálatait, amiről hangfelvétel készült. A kormányzó akkor bukott le, amikor nyomozás indult egy ötven fős call-girl hálózat ellen, akik kifejezetten gazdag embereknek kínálták szolgáltatásaikat. Dupre nemrégiben a Playboyban is megmutatta bájait, és a The New York Post című újságban a mai napig rendszeresen osztogat tanácsokat a nemi életről.

Visszatérne a politikába

Bár a média nem engedi feledtetni az emberekkel Spitzer életének botrányos mozzanatait, a közvélemény-kutatással foglalkozó Marist College Institute által áprilisban készített felmérés eredménye arról árulkodik, sokan szeretnék, ha majd egyszer ismét politikusi tisztséget vállalna a kegyvesztett demokrata. A többség azonban kiemeli, hogy egy ilyen irányú törekvést idén még nem tartana jó ötletnek. Lee Miringoff, a Marist intézet igazgatója elmondta, hogy az egykori kormányzó jövőbeli CNN-es szereplése megteremtheti annak lehetőségét, hogy a közvélemény kedvezőbben ítélje meg őt.

Gyanítható, hogy a "Wall Street-i seriff" a politikai pályára való visszatérésre is felhasználja majd a CNN új tévéprogramját. Legutóbb a Fortune magazinnak adott interjúban elmondta, "hihetetlenül csalódott" a kormányzói tisztség elvesztése miatt, és nem zárja ki, hogy újra visszatér a politikai pályára. "Szeretem a politikát" - fogalmazott Spitzer.