A Fidesz azért is felállítja a médiahatóságot

Index, MTI
2010.06.28. 12:52
Az EBESZ múlt héten a médiaalkotmány minden elemének visszavonására és a szabályozás újragondolására szólította fel a kormányt, ennek ellenére a Fidesz a rendkívüli ülésszak végéig várhatóan megszavazza a közmédiák kuratóriumainak összevonásáról és az új médiahatóság felállításáról szóló passzusokat. A sajtószabadságról szóló kerettörvényt októberben fogják elfogadni.

Még a nyári, rendkívüli ülésszak alatt dönthet az Országgyűlés a Fidesz által benyújtott, öt indítványból álló médiacsomag két határozati javaslatáról, annak ellenére, hogy az  Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is a javaslat szavazásának elhalasztására szólította fel a kormányt. A Közszolgálati Közalapítvány felállításáról, vagyis az MTV, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és az MTI feletti kontroll megszerzéséről, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szólnak a július 19-ig elfogadásra kerülő passzusok.

A parlament hétfőn dönt a médiacsomag két másik eleméről, a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal által benyújtott alkotmánymódosításról, illetve a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról.

A Fidesz szerint a helyes sorrend az, ha először döntenek az alkotmánymódosításról, valamint a médiát és a hírközlést szabályozó törvények változtatásáról, és azután a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szóló határozati javaslatokról.

A médiacsomag ötödik elemével, a sajtószabadságot és médiatartalmakat szabályozó úgynevezett kerettörvénnyel kapcsolatban az előterjesztők már korábban jelezték, a törvényjavaslat általános vitáját nyáron folytatja le a parlament, ahhoz módosító javaslatokat augusztus 31-ig vár a Fidesz. A részletes vita szeptember első felében, határozathozatal októberben lesz.

A médiacsomag értelmében megszűnik a jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Országos Rádió és Televízió Testület, ezen intézmények összevonásával létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amely autonóm államigazgatási szerv, és amely elnökét a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal által benyújtott médiacsomag értelmében a Magyar Televízió (MTV), a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda (MTI) szervezetileg külön maradnának, de nonprofit zártkörű részvénytársaságokként működnének tovább. Közös felügyeleti szervük a Közszolgálati Közalapítvány lenne. A civil kontrollt egy tizennégy tagból álló Közszolgálati Testület biztosítaná.